Предлагается уточнить статус судебных экспертов

02.11.2002, 11:07

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О судебной экспертизе", внесенный Кабинетом Министров. (укр.)

Законопроектом передбачається упорядкувати здійснення судової експертизи експертами, які не працюють в державних спеціалізованих установах. З цією метою в проекті визначено перелік вимог, яким мають відповідати фахівці, що не працюють в державних спеціалізованих установах і здійснюють судово - експертну діяльність, а також нова більш чітка і детальна редакція низки статей, що регламентують порядок проведення атестації та присвоєння кваліфікації судового експерта.

Документом пропонується надати право судовим експертам провадити експертизу на договірних засадах в позасудовому провадженні з питань, що становлять інтерес для зацікавлених юридичних осіб і громадян.

На думку членів Комітету, ця пропозиція суттєво уточнить статус судових експертів і надасть їм можливість більш повно використати їх спеціальні знання.

Законопроектом також передбачається запровадити атестацію та державну реєстрацію методик їх проведення. Члени Комітету вважають, що це підвищить якість судових експертиз та об'єктивізацію оцінки їх висновків правоохоронними органами та судами. Пропонується органам дізнання, попереднього слідства і суду надати право доручати проведення судових експертиз лише тим фахівцям, яких внесено до Реєстру атестованих судових експертів.

Документ передбачає діяльність державних спеціалізованих науково-дослідних установ, пов'язану із проведенням наукових розробок, а також із здійсненням судових експертиз у кримінальних справах, фінансувати за рахунок державного (та місцевих) бюджету.

Законопроектом також пропонується визначити позабюджетні джерела фінансування, необхідні для ефективного здійснення державними спеціалізованими науково-дослідними установами своєї статутної діяльності, що дозволить залучати додаткові кошти. Передбачається, що ці кошти надходитимуть від зацікавлених юридичних осіб і громадян під час проведення судових експертиз у цивільних та арбітражних справах, експертиз в позасудовому провадженні, а також як плата за проведення інших робіт.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також