Гостиницы предлагается освободить от местных налогов и сборов

22.11.2002, 11:15

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект Закона о внесении изменений в Декрет Кабинета Министров "О местных налогах и сборах". (укр.)

Законопроектом пропонується виключити готельний збір із переліку місцевих податків і зборів, що справляються на території України.

На засіданні зазначалося, що порядок справляння готельного збору потребує вдосконалення, про що свідчать численні листи, які надходять до Комітету, а також звернення до Конституційного суду з цього питання.

Відповідно до Декрету "Платниками готельного збору є особи, які проживають в готелях. Граничний розмір готельного збору не повинен перевищувати 20% добової вартості найманого житла (без додаткових послуг)".

Незважаючи на те, підкреслив автор проекту закону народний депутат О. Немировський, що у Декреті чітко визначено граничний розмір готельного збору й окреслено коло його платників (готелі, мотелі, кемпінги) місцеві податкові органи на підставі рішень Рад народних депутатів застосовують практику стягнення готельного збору за весь період проживання і не тільки з готелів, а й з інших закладів розміщення. На думку автора, готельний збір практично перетворився в податок з обігу, а значить по суті не відповідає своїй назві, що також суперечить положенням Декрету. Дозвільне тлумачення статті 2 Декрету призвело до ситуації, зазначив О. Немировський, коли підприємства готельного господарства несуть тягар подвійного оподаткування (20% ПДВ та до 20% готельного збору). Сплата збору і контроль за його нарахуванням покладені на готельні підприємства, що суттєво підвищує ціни, а також створює передумови для застосування санкцій до адміністрацій готелів як таких, що стягують та перераховують готельний збір.

Зважаючи на те, що зазначений законопроект впливає на доходну частину місцевих бюджетів, члени Комітету звернули увагу, що він може набрати чинності не раніше 1 січня 2004 року. Окрім того, виключення готельного збору потребує внесення відповідних змін до Закону "Про систему оподаткування". Також запропоновано пропозиції, викладені у запропонованому законопроекті розглянути при доопрацюванні Податкового кодексу до третього читання. В ньому, зокрема, передбачена ставка готельного збору у розмірі 5% від вартості найманого житла за кожну добу проживання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також