Необходимо определить правовые принципы деятельности Государственной пограничной службы Украины

25.11.2002, 11:26

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам национальной безопасности и обороны рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проекты законов о Государственной пограничной службе Украины и о внесении изменений в некоторые законодательные акты в связи с созданием Государственной пограничной службы Украины, внесенные Кабинетом Министров. (укр.)

Метою першого із законопроектів є визначення правових засад організації та діяльності Державної прикордонної служби України, яка має замінити собою Прикордонні війська України, її загальну структуру, чисельність, функції та повноваження, а другого - внесення змін до низки законів України, необхідних у разі прийняття першого.

Члени Комітету, підтримавши обидва законопроекти, висловилися проти надання прикордонній службі функції органів досудового слідства з передачею від СБУ підслідності у кримінальних справах про злочини, передбачені низкою статей Кримінального кодексу. На думку членів Комітету, передача у різні відомства повноважень щодо досудового розслідування кількох категорій кримінальних справ "дозволить створити кілька слідчих органів, ефективність яких буде мінімальною через кадрові, організаційні, фінансові, матеріально-технічні, нормативно-правові, методологічні, інформаційні та інші проблеми. До того ж законопроект не містить жодних аргументів як на користь створення органів досудового слідства у прикордонній службі, так і щодо обсягу їх підслідності.

Комітет також зазначив, що Державна прикордонна служба, яка буде входити до числа специфічних правоохоронних органів держави, якими зараз є Прикордонні війська, не повинна перебирати на себе повноваження інших правоохоронних органів. Зокрема, це стосується отримання у повному обсязі повноважень спеціального органу по боротьбі з організованою злочинністю. Реалізація цього заходу, на думку народних депутатів, створила б набагато більші кадрово-фінансові проблеми, ніж їх можна було б чекати при створенні органів досудового слідства.

Комітет вважає, що межі участі існуючих Прикордонних військ у боротьбі з організованою злочинністю чітко визначені у Законі України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" і не існує важливих причин для розширення цих повноважень.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також