Американские инспектора проверяют утилизацию стратегических ракет в Украине

13.12.2002, 12:05

В Украине находится инспекционная группа из США в рамках Договора о сокращении и ограничении стратегических наступательных вооружений. (укр.)

9-13 грудня в Україні працюватиме група інспекторів Національного Центру по зменшенню ядерної загрози США. Очолює групу у складі 10 чоловік пан Джон Макдоноф.

Інспекція проходить у рамках Договору про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО). Її мета - перевірити стан справ на Павлоградському механічному заводі, який згідно з програмою СНО займається утилізацією залишків стратегічних ракет, що знаходилися в Україні.

З українського боку делегацію очолює заступник начальника управління Центру військового співробітництва та верифікації Генерального штабу ЗС України полковник Віктор Таран.

31 липня 1991 року між СРСР і США було підписано Договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь. 23 травня 1992 року відбулося підписання Лісабонського Протоколу, згідно якого Україна, як держава - правонаступниця, бере на себе зобов'язання СРСР згідно Договору СНО та приєднується до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) як держава-учасниця, що не володіє ядерною зброєю. 18 листопада 1993 року Верховна Рада України прийняла Постанову "Про ратифікацію Договору між СРСР та США про скорочення і обмеження СНО і Протоколу до нього". У листопаді 1994 року Верховна Рада прийняла Акт про приєднання України до ДНЯЗ, що відкрило шлях до обміну ратифікаційними грамотами та до вступу в силу Договору про СНО. Такий обмін відбувся 5 грудня 1994 року.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також