Начата подготовка к учениям "Кооператив партнер-2003"

23.12.2002, 11:45

Летом 2003 года в северо-западной части Черного моря пройдут многонациональные учения "Кооператив партнер-2003". (укр.)

В частинах та з'єднаннях Військово-Морських Сил ЗС України розпочато підготовку до багатонаціонального навчання в дусі програми НАТО "Партнерство заради миру" "Кооператив партнер-2003". Маневри заплановано провести наприкінці червня - на початку липня наступного року у північно-західній частині Чорного моря на базі штабу Західної військово-морської бази Військово-Морських Сил ЗС України та на кількох військових полігонах в районі Одеси.

Метою навчання визначено покращення стандартів взаємосумісності між силами країн-членів НАТО та країн-партнерів під час проведення операції з врегулювання кризи та наданням гуманітарної допомоги в умовах невизначеного оперативного середовища.

Очікується, що в навчанні "Кооператив партнер-2003" візьмуть участь до 40 кораблів та суден, підводний човен, до 9 літаків та вертольотів, майже 500 військовослужбовців морської піхоти з Греції, Грузії, Туреччини, України та Франції. Український військовий флот на цих маневрах буде представлено фрегатом, корветом, середнім десантним кораблем, двома тральщиками та двома артилерійськими катерами, літаком Бе-12, вертольотом Мі-8 та ротою морської піхоти чисельністю до 100 чоловік. Також передбачається участь у навчанні одного корабля від морської охорони Прикордонних військ України.

Навчання "Кооператив партнер" вже проводилось в Україні у червні 2000 року. Тоді в маневрах взяли участь 50 кораблів та суден, 30 літаків, близько 40 одиниць автомобільної і бронетанкової техніки та 900 військовослужбовців з 10 країн-членів НАТО (Великобританії, Бельгії, Греції, Італії, Іспанії, Нідерландів, Німеччини, США, Туреччини, Франції), 6 країн-учасниць програми "Партнерство заради миру" (Азербайджан, Болгарія, Грузія, Румунія, Швеція та Україна) та Росії. Зокрема, український військовий флот було представлено 20 кораблями і суднами, а країни НАТО постійно діючими у Середземноморському регіоні підрозділами мінної протидії.

Загальне керівництво навчанням "Кооператив партнер-2000" здійснював Головнокомандувач об'єднаними збройними силами НАТО у Південній Європі адмірал Джеймс Еллінс.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також