Украинские миротворцы почтили память погибших в гражданской войне в Сьерра-Леоне

11.01.2003, 13:05

Украинские миротворцы Миссии ООН в Сьерра-Леоне посетили урок Памяти в школе, строительство которой осуществлялось при их поддержке. (укр.)

Нещодавно у мешканців населеного пункту Ро-Банга, що неподалік від базового табору 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону Збройних Сил України Місії ООН у Сьєрра-Леоне, відбувся день скорботи та пам'яті по загиблих у роки громадянської війни.

Саме на початку січня 1999 року відбулася найжахливіша трагедія за час громадянської війни - вторгнення бандитських формувань у столицю Сьєрра-Леоне - Фрітаун. Місто зазнало великих руйнувань, а багато місцевих мешканців було пограбовано та вбито. Особливо відчули на собі звірства повстанців маленькі жителі міста, більшість із яких стали каліками та сиротами.

Жалобні заходи з цього приводу пройшли по всій країні. Урок пам'яті та скорботи пройшов і у школі, яку будують для африканських дітей українські військові у населеному пункті Ро-Банга. До місця будівництва освітнього закладу разом з вчителькою прибули тридцять два учні найменших класів.

Серед запрошених на урок Пам'яті були й українські військові зі складу будівельної бригади на чолі із старшим прапорщиком Віктором Лук'янюком, а також перекладач лейтенант Юрій Недзельський, керівник гуманітарного проекту з Німеччини пан Хенінг Ван Шріп. Поки на будівельному майданчику школи здійснюються будівельні роботи, заняття проходять поряд із нею, в імпровізованому класі під мальовничими манговими деревами. Урок розпочався з виступу-спогаду вчительки, яка була свідком національної трагедії, який потім перейшов у молитву. Перед найменшими жителями виступили представники миротворчих контингентів з України та Німеччини. Перекладач лейтенант Юрій Недзельський та один із представників німецької сторони розповіли про миротворчі справи контингентів та майбутні плани щодо налагодження мирного процесу в країні.

Українські будівельники також познайомили дітей з проектом школи та провели екскурсію на будівельному майданчику. Діти мали змогу пересвідчитися, що будівництво йде високими темпами і вже завершено будівництво фундаменту, добре налагоджено технологію виготовлення блоків для викладення стін будівлі. Завдяки успішній співпраці українських будівельників та місцевих мешканців селища вдалося виготовити вже більше 2000 блоків.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також