Украинские миротворцы проходят курс обучения

14.01.2003, 11:35

Пять недель в Житомире и на Яворивском полигоне будут продолжаться учения 60 украинских военнослужащих на курсах подготовки к участию в миротворческих операциях, которые проводятся при поддержке Британской группы военных советников и инструкторов. (укр.)

14 січня на базі 95-ї окремої аеромобільної бригади Північного оперативного командування (місто Житомир) та навчального центру "Партнерство заради миру" Яворівського загальновійськового полігону Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України розпочинають роботу Курси для підготовки командирів взводної та ротної ланок до участі у миротворчих операціях.

Проведення Курсів організовано за підтримки Британської групи військових радників та інструкторів у Центральній та Східній Європі.

Протягом п'яти тижнів на базі цих військових частин дві групи по 30 українських військовослужбовців в кожній навчатимуться керуванню підрозділами в ході проведення операцій з підтримки миру. Зокрема, організації патрулювання у зоні відповідальності, затриманню порушників порядку, забезпеченню проведення маніфестацій і виборів, врегулюванню масових заворушень.

На заняттях, що проходитимуть на Яворівському навчальному центрі "Партнерство заради миру", навчальний матеріал викладатиметься британськими інструкторами. Заняття будуть зорієнтовані на підготовку викладачів (інструкторів) зі складу українських військових та командирів взводної і ротної ланок національної частини україно-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат", що готуються до чергової ротації у Косово.

Слухачам, що навчатимуться на базі 95-ї окремої аеромобільної бригади, викладатимуть українські інструктори, які вже пройшли подібний курс навчання влітку минулого року, а британські колеги координуватимуть навчальний процес та надаватимуть методичну допомогу.

Всього протягом 2003 року для військовослужбовців ЗС України заплановано провести чотири подібних курси, в ході яких навчання пройдуть 120 офіцерів військових частин, підготовка яких здійснюється в рамках Процесу планування та оцінки сил, а також підрозділів, що входять до складу передових сил оборони.

Британська група військових радників та інструкторів організовує та здійснює підготовку військовослужбовців країн Центральної та Східної Європи на курсах з підготовки особового складу до участі у миротворчих операціях. Базуються курси у військовій академії Чеської Республіки у місті Вишків. Крім того, курси організуються та діють в інших країнах, що зацікавлені в їх проведенні.

Перший "пілотний" курс на території України було проведено влітку 2002 року на базі 95-ї окремої аеромобільної бригади Північного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України. Заняття з 30 українськими офіцерами проводили чотири британські інструктори на чолі із заступником начальника Британської групи військових радників та інструкторів у Центральній та Східній Європі майором М. Блайдом. По завершенню навчання українські військовослужбовці отримали сертифікати інструкторів з підготовки особового складу до участі у миротворчих операціях.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також