Украинские миротворцы оказывают помощь в проведении в Сьерра-Леоне выборов

15.01.2003, 10:59

Украинские военные наблюдатели и специалисты офиса обеспечения контроля движения Миссии ООН в Сьерра-Леоне предоставляют помощь Министерству местного управления страны в проведении выборов в органы местной власти. (укр.)

У Сьєрра-Леоне на цьому тижні відбудеться завершальна фаза виборів до органів місцевої влади. Їх організацію покладено на Міністерство місцевого управління, Спілку розвитку та Національну виборчу комісію. Із 149 керівних органів влади, що на сьогодні діють в країні, у 66 відбудуться перевибори.

Відповідно до рішення командувача військами Місії ООН у Сьєрра-Леоне генерала Даніеля Опанде для забезпечення організованості, порядку та здійснення контролю під час проведення виборів крім співробітників штаб-квартири Місії та окремих миротворчих підрозділів, залучатимуться й військові спостерігачі з України.

Цього разу війська UNAMSIL надають підтримку у проведенні виборів у рамках ресурсів, які є у наявності Місії й не потребують додаткових фінансових вкладень. Зокрема, щоб не завадити виконанню завдань другої фази плану ООН щодо узгодження, скорочення й виводу військ.

У дні голосування за додержанням закону та підтримки порядку відповідатиме місцева влада Сьєрра-Леоне, а поліція забезпечуватиме безпеку на пунктах голосування. Однак, за розпорядженням військового керівництва об'єднаних сил, військові спостерігачі та війська Місії ООН будуть і надалі здійснювати всі необхідні заходи для підтримки миру і безпеки на всій території країни.

Слід зазначити, що загальна ситуація, яка склалася з проведенням виборів у країні, залишається напруженою. За повідомленням військових спостерігачів, зросло напруження у населеному пункті Магбураки, де група молоді, яка була незадоволеною проведенням виборів, застосувала проти поліції та членів виборчої комісії вогнепальну зброю. Загострення ситуації у протистоянні між двома кандидатами призвело до створення натовпу у 600 чоловік, які намагалися штурмувати огорожу адміністративного будинку.

Надзвичайна ситуація виникла і в населеному пункті Кабала, де колишніми комбатантами було спровоковано дії, наслідком яких стало захоплення резиденції одного з кандидатів. Для розгону натовпу, поліції довелося застосовувати сльозоточивий газ, а військам UNAMSIL розгорнути миротворчий батальйон із Бангладеш.

У зв'язку з можливим погіршенням обстановки і в інших регіонах країни, оперативним відділом штаб-квартири Місії ООН у Сьєрра-Леоне, розроблено план організаційних заходів щодо подальшого підтримання достатнього рівня безпеки у країні.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також