Украинские верификаторы возвращаются из Ливана домой

17.01.2003, 11:15

Специалисты-саперы отдельного отряда верификации государственного предприятия "Укроборонсервис" завершили свою миссию в составе Временных сил ООН в Ливане и возвращаются в Украину. (укр.)

17 січня з Лівану на військовий майданчик аеропорту Бориспіль літаком Ту-154 Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська авіатранспортна кампанія" прибуває окремий загін верифікації Державного підприємства "Укроборонсервіс".

Фахівці-сапери загону завершили свою місію у складі Тимчасових сил ООН у Лівані і повертаються на Батьківщину. Протягом шести місяців вони виконували завдання щодо маркування мінних полів та встановлення спеціальних верифікаційних знаків, які застерігають патрулі піхотних підрозділів ЮНІФІЛ та місцеве населення про наявність вибухонебезпечних предметів на підступах до них. І хоча спеціально розмінуванням місцевості загін не займався, лише за чотири місяці діяльності саперами цього підрозділу перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів територію площею понад 13,5 тисяч квадратних метрів та знешкоджено 17 вибухонебезпечних предметів.

Окремий загін верифікації державного підприємства "Укроборонсервіс" було введено до української складової Тимчасових сил ООН у Лівані 17 липня 2002 року. Підрозділ, який очолює полковник у відставці, колишній начальник Центру підготовки інженерних військ ЗС України Анатолій Боровський, складається із 75 цивільних фахівців-саперів. Це офіцери запасу, які раніше служили в інженерних підрозділах Збройних Сил. Зокрема, у загоні 17 спеціалістів, які в період 2000-2001 років вже виконували завдання командування ТСООНЛ у Південному Лівані у складі 3-го окремого інженерного батальйону ЗС України.

До відправки у Ліван особовий склад загону готувався на базі Центру розмінування Збройних Сил України у місті Кам'янець-Подільський. Професійну придатність цивільних спеціалістів підтверджено відповідними сертифікатами.

Під час виконання завдань у Південному Лівані підрозділ активно взаємодіяв із "Укрінжбатом". Зокрема, відповідно до меморандуму, який було підписано між Міністерством оборони України та компанією "Укроборонсервіс" на 3-й окремий інженерний батальйон ЗС України було покладено тилове, технічне, медичне та інші види забезпечення загону верифікаторів. Оперативно загін гуманітарного розмінування та верифікації підпорядковувався командуванню ТСООНЛ.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також