Документ о мерах укрепления безопасности в черноморском регионе вступает в силу

03.01.2003, 12:54

С 1 января 2003 года началась имплементация Документа о мерах укрепления доверия и безопасности в военно-морской области на Черном море, подписанного 25 апреля прошлого года в Киеве на уровне руководителей внешнеполитических ведомств шести причерноморских государств - Болгарии, Грузии, России, Румынией, Турцией и Украиной. (укр.)

Початок імплементації положень зазначеного Документа відкриває принципово нову сторінку в розбудові заходів зміцнення довіри та безпеки в Європі, адже до цього часу міжнародні багатосторонні домовленості щодо заходів зміцнення довіри та безпеки застосовувалися лише стосовно сухопутних та військово-повітряних сил.

Ініціатива вироблення багатосторонньої домовленості політичного характеру, спрямованої на зміцнення довіри та безпеки у військово-морській галузі між причорноморськими державами була внесена Україною ще у 1993 році. Протягом 1994-1998 років у Відні проводились консультації з вироблення Керівних принципів ведення переговорів. У лютому 1998 року робота з підготовки відповідного мандату була завершена і перший раунд переговорів, які за згодою всіх сторін координувала Україна, пройшов у травні 1998 року у Києві. До учасників переговорів надіслав своє звернення Президент України Л. Д. Кучма. У зверненні наголошувалося, що зміцнення довіри і безпеки у військово-морській галузі є тим підґрунтям, на якому повинно базуватися взаємовигідне співробітництво держав-учасниць в інших сферах.

Протягом 1998-2001 років було проведено десять раундів переговорів. Відсутність попереднього міжнародного досвіду співробітництва з питань застосування заходів зміцнення довіри та безпеки у військово-морській галузі іноді призводила до певних ускладнень в переговорному процесі, який, саме через цю причину, тривав протягом декількох років.

Серед основних напрямків взаємодії шести причорноморських держав, які знайшли своє відображення в Документі можна виділити наступні. Співробітництво та контакти у військово-морській галузі, що серед іншого передбачає встановлення прямих каналів зв'язку між військово-морськими установами причорноморських держав, обмін інформацією з різноманітних питань функціонування ВМС, проведення освітніх заходів для військово-морських офіцерів, співробітництво в попередженні екологічних загроз, в боротьбі з тероризмом, та іншими викликами міжнародній безпеці, включаючи можливість надання допомоги в боротьбі з організованою злочинністю, незаконним обігом наркотиків, зброї, незаконним рибальством, а також подальший розвиток співробітництва у сфері пошуково-рятувальних та інших заходів.

Положення Документа також передбачають щорічні відвідання військово-морських баз та обмін відповідною інформацією щодо сил та корабельного складу ВМС шести причорноморських країн, проведення на ротаційній основі військово-морських навчань довіри. Плануються також регулярні консультації між країнами-учасницями з військово-морської проблематики тощо.

Реалізація положень Документа про заходи зміцнення довіри та безпеки у військово-морській галузі на Чорному морі є ще одним свідченням готовності всіх шести причорноморських держав до поглиблення співпраці у різних сферах, що, безумовно, сприятиме подальшому зміцненню регіональної безпеки і стабільності.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також