Украинские саперы завершат в нынешнем году осмотр минных полей в Ливане

04.01.2003, 11:37

В 2003 году саперы 3-го отдельного инженерного батальона Вооруженных Сил Украины, который выполняет задание миссии ООН в Ливане, планирует завершить осмотр минных полей вдоль "Голубой линии". (укр.)

У 2003 році сапери 3-го окремого інженерного батальйону ЗС України планують завершити виконання оперативної задачі командування Тимчасових Сил ООН у Лівані (ТСООНЛ) з огляду мінних полів. Передбачається, що до кінця березня всю звітну документацію щодо мінної ситуації на Півдні Лівану буде відпрацьовано та направлено до штаб-квартири ООН в Нью-Йорк.

Виконання завдань з огляду мінних полів особовий склад "Укрінжбату" розпочав у січні 2002 року. На той час не було повної інформації про кількість та типи мінних полів, точних координат їх розташування та інших параметрів. Існувала реальна загроза життю миротворців піхотних підрозділів ТСООНЛ, які після виведення ізраїльських військ з Лівану розпочали патрулювання вздовж "Блакитної лінії". Саме тут понад 20 років армією Ізраїлю та загонами "Хізболлах" встановлювалися мінні поля з мінами-пастками.

Завдяки створеному у липні 2001 року Центру координації розмінування ТСООНЛ на чолі з першим командиром "Укрінжбату" полковником Олегом Хавронюком вдалося зібрати первинну інформацію щодо мінної ситуації в Південному Лівані. Зокрема, було документально підтверджено наявність понад 1000 мінних полів, в яких закладено майже 500000 вибухонебезпечних предметів.

Протягом 2002 року українськими саперами здійснювався огляд мінних полів з визначенням координат, кордонів, розмірів та інших параметрів. Вся інформація направлялася до Центру координації розмінування. Таким чином вдалося зібрати, задокументувати та внести в єдину базу даних відомості про 734 мінних полів.

Лише у 2002 році особовим складом 3-го окремого інженерного батальйону було оглянуто та підготовлено документацію на майже 400 мінних полів загальною площею понад 500000 квадратних метрів. У січні-березні 2003 року українським саперам поставлено завдання визначити параметри ще 221 мінного поля. З цією метою в підрозділі створено 6 оперативних груп. Щомісяця вони планують встановлювати та уточнювати інформацію про 35-40 мінних полів, а до кінця березня завершити виконання цього завдання.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також