Рождественские поздравления для украинских миротворцев

05.01.2003, 13:02

Представительная украинская делегация посетит и поздравит с Рождеством Христовым военнослужащих национальных частей украино-польского и бельгийско- румынско- люксембургско- украинского миротворческих батальонов многонациональных сил КФОР в Косово (укр.)

8 січня представницька українська делегація відвідає національні частини україно-польського та бельгійсько-румунсько-люксембурзько-українського миротворчих батальйонів, що входять до складу багатонаціональних сил КФОР з підтримки миру в автономному краї Косово Союзної Республіки Югославія.

До складу делегації увійшли заступник командувача військами Західного оперативного командування з виховної роботи генерал-лейтенант Людвіг Коберський, заступник командувача військами Північного оперативного командування з бойової підготовки генерал-майор Анатолій Собора, голова Львівської обласної державної адміністрації Мирон Янків, заступники голів Дніпропетровської та Житомирської обласних державних адміністрацій Станіслав Синицький та Микола Гречина, заступник голови Житомирської обласної ради Роман Петранговський, представники духовенства та підприємці.

Під час відвідування національних контингентів представники української делегації ознайомляться зі станом справ в українських миротворчих підрозділах, ходом виконання ними завдань сил КФОР та привітають особовий склад з Різдвом Христовим. Кращих військовослужбовців "УкрПолбату" буде нагороджено відзнакою командувача Західного оперативного командування "За заслуги" та срібними перснями. Представники духовенства передадуть українським миротворцям молитвеники, ікони, хрестики, освятять розташування підрозділів та нову капличку, яку було власноруч побудовано нашими військовими "УкрПолбату" на території базового табору "Бреза".

Не забули про українських миротворців, контингенти яких було сформовано на базі Західного та Північного оперативних командувань Сухопутних військ ЗС України і їхні земляки. Представники Львівської, Житомирської та Дніпропетровської облдержадміністрацій, підприємці везуть із собою для співвітчизників кольорові телевізори, парфумерні набори, годинники та інші щедрі різдвяні подарунки.

Але найцінніший подарунок очікує військових національного контингенту зі складу бельгійсько-румунсько-люксембурзько-українського миротворчого батальйону ("БЕЛУКРОКОС") багатонаціональної бригади "Північ" сил КФОР. Завдяки зусиллям командування 95-ї окремої аеромобільної бригади Північного оперативного командування, на базі якої було сформовано цей миротворчий контингент, кожен військовослужбовець, що служить у Косово, отримає "відео-лист" - касету із записом поздоровлення від батьків, рідних та близьких.

Слід зазначити, що починаючи з 1 серпня 2002 року, дати проведення чергової ротації національної частини спільного україно-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат", наші військовослужбовці провели понад 70 конвоїв, під час яких було супроводжено до місць призначення майже 1200 автомобілів та більше 5500 місцевих мешканців. За цей час українські миротворці спільно з польськими та американськими військовими взяли участь у низці операцій, зокрема, "Кордон і пошук" та "Пошук". В ході цих операцій українські військовослужбовці "УкрПолбату" вилучили 912 одиниць боєприпасів, 5 гранат, 82-міліметровий міномет, фугасний снаряд та пістолет. Під час проведення операції щодо посилення охорони кордону з Македонією було затримано 43 особи, що намагалися незаконно перетнути кордон та конфіскували 195 коробок контрабандного вантажу.

Національний контингент спільного україно-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" (1-й окремий спеціальний батальйон) загальною кількістю 321 військових виконує завдання у складі багатонаціональної бригади "Схід" сил КФОР у Косово з 1 вересня 1999 року. Базові табори української частини "УкрПолбату" розташовані на території муніципалітету Штрпце у населених пунктах Брезовіца (табір "Бреза") та Рака (табір "Білий орел"). На озброєнні в українських миротворців крім стрілецької зброї знаходяться 27 одиниць бронетанкової та 47 одиниць автомобільної і спеціальної техніки.

Наші військовослужбовці несуть службу на спостережних пунктах, здійснюють контроль за пересуванням населення, перевезенням зброї, вибухових речовин та наркотиків, супроводжують дітей до шкіл, охороняють церкви та школи, проводять конвої з сербським населенням через зону мешкання албанців.

На початку грудня 2002 року до складу бельгійсько-румунсько-люксембурзького миротворчого батальйону багатонаціональної бригади "Північ" сил КФОР у Косово було введено український національний контингент кількістю 149 військовослужбовців. Основу українського підрозділу складають 92-а окрема аеромобільна рота та 11-й окремий інженерно-саперний взвод ЗС України. Базовий табір української частини "БЕЛУКРОКОС" розташовано поблизу населеного пункту Лепосавичі (муніципалітет Косовська Митровиця).

На озброєнні українського підрозділу "БЕЛУКРОКОС" крім стрілецької зброї також знаходяться 11 бойових розвідувально-десантних машин та більше 30 одиниць різноманітної автомобільної техніки.

Серед основних завдань, що покладені на військовослужбовців 92-ї окремої аеромобільної роти та 11-го окремого інженерно-саперного взводу ЗС України, зокрема, супроводження колон, патрулювання та підтримання порядку у зоні відповідальності, інженерна розвідка місцевості, забезпечення мобільності та безпеки "БЕЛУКРОКОС", пошук та знешкодження вибухонебезпечних пристроїв на шляхах проходження колон, маркування мінних полів, будівельні роботи та надання гуманітарної допомоги.

Слід додати, що станом на 1 січня 2003 року, 1355 військовослужбовців Збройних Сил України виконують обов'язки у 9 миротворчих місіях ООН, ОБСЄ та КФОР на територіях 7 країн світу - Республіці Ліван, Сьєрра-Леоне, автономному краї Косово Союзної Республіки Югославія, Демократичній Республіці Конго, Ефіопії і Еритреї, Грузії та Придністровському регіоні Республіки Молдова.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також