Состоялась встреча Президентов Украины и Беларуси

10.10.2003, 10:47

9 октября в Киеве Президент Украины Леонид Кучма провел рабочую встречу с Президентом Республики Беларусь Александром Лукашенко. (укр.)

Сторони дали оцінку нинішньому рівню двосторонніх відносин, зокрема, розглянули питання зняття бар'єрів, що стримують розвиток співробітництва між двома державами.

Л. Кучма підкреслив, що "така зустріч була необхідна і ми мали можливість обговорити багато актуальних проблем важливих як для України, так і для Білорусі. Ми спостерігали, що останнім часом товарообіг падав, і висловлювали занепокоєння, що такі негативні процеси не в наших інтересах. Те, що в цьому році нарешті з'явилася позитивна тенденція - це плюс."

Під час зустрічі було порушено питання завершення врегулювання проблеми спрощеного прикордонно-митного контролю на державному кордоні і пропуску через КПП Комарин закордонних спеціалістів, транспортних засобів і вантажів, які задіяні в міжнародних проектах із закриття ЧАЕС.

У ході розмови визначено проблеми, які виникають під час перетину україно-білоруського кордону на ділянці Славутич-ЧАЕС-Славутич, і шляхи їх розв'язання.

"Сьогодні на порядку денному - будівництво об'єкту "Укриття" і підтримка безпечності ЧАЕС. Це важливо не тільки для України, - від наслідків Чорнобильської катастрофи постраждала і Білорусь, - і Європа не повинна бути байдужою. Йдеться про спеціалістів, які працюють на ЧАЕС і мають перетинати кілька разів на день білоруський кордон через КПП Комарин. Це додаткові затрати часу. Це питання дійсно потребує вирішення, тим більше, що до нас звертаються численні міжнародні організації, які беруть участь у процесі закриття ЧАЕС", - зазначив Л. Кучма.

У ході зустрічі також було обговорено питання співробітництва в рамках ЄЕП. Президент України підкреслив необхідність послідовної реалізації Угоди про ЄЕП і здійснення першого етапу - створення зони вільної торгівлі: "Ми вважаємо, що повинні активізувати процес економічного співробітництва в рамках ЄЕП. Те, що першим етапом повинно стати створення зони вільної торгівлі, без вилучень - це головне. Але далі має бути чітка етапність. Ми за етапність процесу".

Президент Білорусі, у свою чергу, зазначив: "Ми сусіди взаємозалежні, тому необхідна торгівля. Ми постачаємо товари, яких Україна потребує і ми потребуємо українських товарів. Але до більш інтенсивного політичного діалогу нас штовхає товарообіг. Якщо 4-5 років тому ми мали $1,3 млрд., то торік ми скотилися з цієї цифри. Але зараз ми до вересня доходимо до $0,5 млрд. Я думаю, що це добре, але думаю, що можемо прийти до цифри $700 млн. за рік. Важлива сама тенденція збільшення. Ми сповнені рішучості досягти товарообігу як раніше, $1,3-$1,5 млрд. Хоча і це не великий товарообіг для наших економік. Це міцні економіки, які можуть досягати і більшого товарообігу. Причини економічні нас штовхають до співробітництва. Сусідні держави завжди жили в дружбі і співпраці. Чому б не ініціювати і не підтримувати цей процес і надалі. Ми братські народи, економіки у нас взаємозалежні, і ми в цьому напрямку будемо рухатися.".

Л. Кучма поінформував О. Лукашенка про проведення саміту "Україна-Європейський Союз". Він підкреслив, що для України найголовніше у відносинах з ЄС - досягнення європейських стандартів життя, демократизації суспільства та інших цінностей. "Ми не ставимо питання щодо прийняття нас до ЄС завтра, але ми хочемо бачити в ЄС партнерів, ми хочемо, щоб кордони ЄС, які наближаються до кордонів України, не стали перепоною. Оскільки це може вплинути на товарообіг з сусідніми країнами при перетині кордону. Треба думати, щоб не з'явилося нової "Берлінської стіни", - сказав Л. Кучма.

Президент України відзначив, що саміт "Україна-Європейський Союз" пройшов у сприятливій обстановці і всі розуміли, що якщо існують проблеми, то їх треба вирішувати, а не заганяти в глухий кут, не маючи перспектив до вирішення.

На зустрічі йшлося також про міжнародну політику, зокрема щодо участі України у складі стабілізаційних сил в Іраку.

Президент Білорусі назвав зустріч, що відбулася, "традиційно дружньою і відвертою розмовою, без приховувань і надмірного дипломатичного протоколу". "Ми повинні підтримувати один одного, незважаючи на перипетії політичної боротьби, бо шлях у нас один - щоб люди жили краще. І ми будемо співробітничати в цьому плані з ЄС, Росією, щоб це було краще всім", - сказав О. Лукашенко.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також