Отмечен вклад украинских миротворцев в дело установления мира в Сьерра-Леоне

22.10.2003, 11:27

Украинские военные сделали неоценимый вклад в выполнение миротворческой миссии ООН в Сьерра-Леоне, отметил командующий ЮНАМСИЛ Саджат Акрам. (укр.)

У Фрітауні, столиці африканської держави Сьєра-Леоне, відбулася зустріч нового командувача миротворчими силами ООН (ЮНАМСІЛ) бригадного генерала з Пакистану Саджада Акрама із командиром українського контингенту полковником Юрієм Могілевцем.

Під час зустрічі новий командувач подякував старшому українського компоненту за значний внесок у справу встановлення миру та безпеки у Сьєра-Леоне.

Зокрема він зазначив: "Я думаю, що український контингент в складі військ ООН - дуже важливий компонент. Ви зробили неоціненний внесок, і всі в ООН визнають це. Можливо, якби не зусилля українців, - наголосив Саджад Акрам, - були б проблеми з виконанням місії в Сьєра-Леоне. Українці надають багато допомоги. У вас є вантажівки, гелікоптери. Ви залучені до транспортування устаткування, персоналу, а також до патрулювання з повітря. Українці тренують миротворців інших контингентів керувати БТРами та іншою технікою. І ми дуже вдячні українському уряду за внесок у цю місію."

До того, як генерал Саджад Акрам очолив миротворчу місію ООН в Сьєра-Леоне, він виконував обов'язки заступника командувача ЮНАМСІЛ. Колишнього командувача Місією генерала-лейтенанта Даніеля Опанду з Кенії, який керував Місією продовж трьох років, призначено командувачем миротворчих сил ООН в Ліберії.

Починаючи з грудня 2000 року, 524 військовослужбовця 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону виконують завдання місії ООН у Сьєрра-Леоне. Крім того, Міністерством оборони України для потреб місії ООН в цій країні було передано 220 бронетранспортерів та 266 вантажних автомобілів. До цього часу жодна держава не надавала такої кількості техніки для використання у миротворчих операціях.

На африканській землі українські військові обслуговують та ремонтують техніку, яку було надано в оренду іншим військовим контингентам Місії ООН, готують екіпажі БТРів і водіїв вантажних автомобілів, супроводжують гуманітарні вантажі.

У березні 2001 року до національного контингенту у цій країні приєдналися 110 військовослужбовців 20-го окремого вертолітного загону ЗС України з 4-ма вертольотами Мі-8МТ. На українських військових льотчиків покладено завдання щодо перевезення персоналу Місії ООН, вантажів, медичного транспортування, евакуації поранених, повітряного супроводження переміщення військ.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також