Подписано пять украино-бразильских документов

22.10.2003, 11:27

21 октября Президент Украины Леонид Кучма в рамках официального визита в Федеративную Республику Бразилия провел встречу с Президентом Бразилии Луизом Инасио Лулою да Силва, а также принял участие в переговорах в расширенном составе и церемонии подписания двусторонний украино-бразильских документов. (укр.)

У ході бесіди Леонід Кучма та Луїз Інасіо Лула да Сілва обговорили перспективні для обох країн напрямки співробітництва, а саме: в космічній та енергетичній галузях, сфері високих технологій та промисловості.

Президенти високо оцінили результати проведених переговорів. При цьому Луїз Інасіо Лула да Сілва наголосив на ефективності роботи, здійсненої українським та бразильським урядами. "Мені здається, що візит української делегації до Бразилії означає гігантський крок уперед у наших двосторонніх відносинах", - зазначив він.

Президент Бразилії наголосив на необхідності постійних обмінів урядовими делегаціями за участю ділових кіл України та Бразилії з метою активізації торговельного співробітництва та інвестиційної діяльності. "Наші стосунки повинні стати ефективними, реальними та відображати взаємодію між нашими країнами. Ми готові до найтіснішого співробітництва з Україною і докладатимемо усіх зусиль для підписання усіх необхідних документів, які діють в інтересах наших держав", - підкреслив Луїз Інасіо Лула да Сілва.

Констатуючи позитивні результати переговорів між українською та бразильською сторонами, Луїз Інасіо Лула да Сілва відзначив високий рівень двостороннього діалогу між двома державами, а також підкреслив, що "в політиці й бізнесі людські стосунки - це незамінне явище, і ця наша зустріч показала, що ми дуже близькі один до одного, незважаючи на дальню географічну відстань, яка розділяє наші країни".

Леонід Кучма, своєю чергою, висловив переконання, що Україна й Бразилія мають великі можливості для співробітництва. "Є перспективи, є бажання, є політична воля обох країн. А якщо це є, я переконаний, на нас чекає успіх. Ми відкриті до найтіснішої співпраці та готові бути відвертими, прозорими, конструктивними й корисними один для одного та будувати на цьому наші відносини", - підкреслив Президент України.

Лідери обох країн взяли участь у церемонії підписання двосторонніх україно-бразильських документів, серед яких: Спільна Заява Президента України Леоніда Кучми та Президента Федеративної Республіки Бразилія Луїза Інасіо Лула да Сілва за результатами україно-бразильських переговорів; "Договір між Україною і Федеративною Республікою Бразилія про довгострокове співробітництво у використанні ракети-носія "Циклон-4" на пусковому центрі "Алкантара"; "Меморандум про взаєморозуміння між Національним космічним агентством України та Бразильським космічним агентством щодо майбутніх двосторонніх космічних проектів"; "Договір між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про екстрадицію"; "Протокол про наміри між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Бразилія щодо співробітництва у сфері оборони між Міністерством оброни України та Міністерством оборони Федеративної Республіки Бразилія".
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також