Разработана законодательная база создания технопарка "Научные и учебные приборы"

23.10.2003, 11:41

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам науки и образования рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О специальном режиме инвестиционной и инновационной деятельности технологических парков" (по технопарку "Научные и учебные приборы"). (укр.)

Цей проект закону внесений народними депутатами С. Ніколаєнком, І. Юхновським, П. Толочком та ін.

Технологічний парк "Наукові і навчальні прилади" створено з метою реалізації інноваційних проектів, спрямованих на забезпечення модернізації і оновлення матеріально-технічної бази наукових установ і навчальних закладів України.

Першочерговими проектами технопарку на 2003-2005 роки передбачається розробити та освоїти в серійному виробництві лабораторні комплекси з фізики, хімії та біології для загальноосвітніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів, просвічуючий електронний мікроскоп широкого застосування та лазерний мас-спектограф з мікроелектронним кординатно-чутливим детектором для елементного аналізу твердотільних зразків в широкому діапазоні мас та концентрацій.

Члени Комітету зазначили, що створення технологічного парку дасть можливість суттєво збільшити експортний потенціал України в галузі наукомісткої продукції, забезпечити щорічне надходження валюти на суму $12 млн. Передбачається створити не менше 400 нових робочих місць.

Комітетом також розглянуто та рекомендовано парламентові прийняти у першому читанні проект закону про внесення змін до Глави 14 Бюджетного Кодексу України (щодо фінансування позашкільних закладів освіти ), внесений народним депутатом С. Бичковим.

Позашкільна освіта протягом багатьох років фінансувалася з обласного бюджету, що відповідає вимогам Закону України "Про позашкільну освіту", де вказано, що фінансування державних і комунальних позашкільних навчальних закладів здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Як зазначив автор проекту, на противагу цьому в "Бюджетному кодексі України" в переліку установ освіти видатки на фінансування яких здійснюються з обласних бюджетів і враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, відсутні обласні позашкільні заклади, що ставить під загрозу їх існування як обласних комунальних закладів освіти.

Тому стан фінансування позашкільних закладів освіти (палаци, будинки дитячої творчості, станції юних техніків, туристів, натуралістів, різноманітні дитячі та юнацькі клуби і т. ін.) за рахунок видатків місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, значно погіршився і здійснюється за залишковим принципом, що призводить до скорочення мережі цих закладів.

Прийняття зазначеного законопроекту дозволить поліпшити стан фінансування позашкільних закладів освіти.

Комітетом розглянуто та рекомендовано Верховній Раді прийняти в цілому проект Закону про внесення змін до статті 56 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (щодо механізму погашення кредиторської заборгованості за комунальні послуги установами освіти).

Законопроект спрямований на виправлення ситуації, що склалася з оплатою за спожиті комунальні послуги навчальними закладами та установами освіти.

Борги по комунальним послугам навчальних закладів України за минулі роки складають понад 90 млн. грн., в результаті чого знеструмлено близько двохсот навчальних закладів ( переважно це заклади професійно-технічної освіти та вищі навчальні заклади I-II рівнів акредитації).

У запропонованому урядом проекті закону про Державний бюджет України на 2004 рік на оплату комунальних послуг передбачено лише 216179,8 тис. грн., що становить 79,4% від реальної потреби та на 518,5 тис. грн. менше від затверджених обсягів Державного бюджету на 2003 рік. Несвоєчасне погашення заборгованості за минулі роки може призвести до того, що майже 80% навчальних закладів України не будуть включені до електро- теплопостачання і зазначена проблема забезпечення енергоносіями навчальних закладів загострюватиметься і в наступному році.

Законопроектом пропонується вирішити питання заборгованості через введення механізму взаєморозрахунку між навчальними закладами України та НАК "Нафтогаз України".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также