Разработаны изменения к Закону "О фиксированном сельскохозяйственном налоге"

27.10.2003, 10:57

Комитет Верховной Рады по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендовал парламенту поддержать изменения к статьям 2 и 9 Закона "О фиксированном сельскохозяйственном налоге". (укр.)

Законопроектом пропонується продовжити дію цього Закону до 31 грудня 2009 року (згідно чинної редакції закон діє до 1 січня 2004 року). Також визначити обов'язковими критеріями застосування фіксованого сільськогосподарського податку для сільськогосподарських підприємств, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом тваринницької продукції - отримання 75% валового доходу підприємства від реалізації зазначеної продукції та наявності у цих господарств, власних або орендованих сільськогосподарських угідь, на яких забезпечується виробництво зерна та кормових культур в обсязі, що перевищує 50% загальної кількості спожитих кормів за попередній звітний (податковий) рік, від загальної потреби спожитих кормів.

Законопроект підготовлено з метою забезпечення додаткових надходжень до бюджету за рахунок удосконалення механізму справляння фіксованого сільськогосподарського податку з сільськогосподарських підприємств, які мають у власності чи користуванні сільськогосподарські угіддя та з метою продовження терміну його дії.

На засіданні Комітету йшлося про те, що платниками фіксованого сільськогосподарського податку є сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм, які мають у загальній сумі валового доходу підприємства високу питому вагу (50%) доходів від інших видів діяльності, крім виробництва та реалізації сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки. Тому, пропонується більш жорстко визначити критерій для розповсюдження на сільгосптоваровиробників дії фіксованого сільськогосподарського податку, а саме: підвищити питому вагу виручки від реалізації сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки до 75% загальної суми валового доходу підприємства.

Члени Комітету вважають, що реалізація зазначеного проекту забезпечить додаткові надходження до бюджету за рахунок розширення бази оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком та збільшення кількості платників, які сплачують податки на загальних підставах.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также