Использование нефтепровода Одесса-Броды для хранения каспийской нефти экономически не выгодно

11.12.2003, 18:08

На адрес ОАО "Укртранснафта" поступил проект контракта от компании "Тенгизшевройл" относительно использования резервуаров морского нефтяного терминала "Южный" и нефтепровода Одесса-Броди для хранения каспийской нефти. (укр.)

Договір передбачається укласти на півроку, до 31 травня 2004 року.

Розрахунки, проведені в ході аналізу проекту контракту показали, що максимальний місячний дохід від угоди з "Тенгізшевройл" складатиме не більше $1,35 млн.

В той же час, слід зазначити, що МНТ "Південний" в даний час використовується для здійснення перевалки російської нафти сорту Urals в обсязі понад 2 млн. тонн в рік. Таким чином прийняття пропозиції "Тенгізшевройл" фактично унеможливить роботу МНТ "Південний" по наданню вказаних послуг, наслідком чого буде втрата принаймні $1,5 млн. щомісячно (з урахуванням вартості перевалки на терміналі та транспортування нафти нафтопроводами).

Використання нафтопроводу Одеса-Броди для зберігання нафти за відсутності економічного ефекту до того ж заблокує можливе транспортування обсягів, передбачених проектною потужністю труби у якому б то не було напрямку, що автоматично позбавить Україну додаткових надходжень в бюджет і підриває її статус транзитної держави.

Пропозиція про використання нафтопроводу Одесса-Броди, отримана від російсько-британського концерну ТНК-ВР, містить: гарантії завантаження нафтопроводу на рівні 9 млн. тонн в рік протягом 3 років, надання кредиту у розмірі $90 млн. на закупівлю технологічної нафти для нафтопроводу, а також гарантії збереження обсягів транспортування нафти у напрямі на Одесу на рівні

2002 р. (10,4 млн. тонн в рік), та гарантії збільшення обсягів транспортування нафти системою Придніпровських магістральних нафтопроводів в напрямі МНТ "Південний" до 9 млн. тонн в рік. Відповідно до умов договорів з боку компаній групи ТНК-ВР, щомісячні доходи від транспортування нафти сорту Urals нафтопроводом Одеса-Броди на МНТ "Південний" становитимуть біля $7,6 млн. протягом 3 років.
По материалам пресс-релиза ОАО "Укртранснафта".

Читайте також