"Газ Украины" планирует сократить поставки газа в Ривненскую область

17.12.2003, 16:50

ДК "Газ Украины" планирует прекратить поставки природного газа предприятиям теплокоммунэнерго Ривненской области, уровень расчетов которых упал до критического уровня и составил менее 50%. (укр.)

З початку року підприємства теплокомуненерго регіону розрахувалися за надане паливо лише на 55%. Протягом жовтня-грудня ТКЕ наростили борги і наблизилися до критичної межі, коли компанія припиняє безоплатно надавати газ і видає доручення місцевим підприємствам з газопостачання та газифікації обмежити постачання палива.

Станом на 17 грудня 2003 р. ТКЕ області спожили природного газу на суму 22,1 млн. грн., але сплатили лише 12,2 млн. грн. У порівняні з іншими місяцями опалювального сезону 2003-2004 років динаміка розрахунків різко пішла на спад. Якщо у жовтні ТКЕ Рівненської області оплатили 100% спожитого газу, то вже у листопаді показник знизився до 89%. У першій половині грудня ТКЕ регіону спожили палива на суму 1,6 млн. і сплатили 974 тис. грн. (58%).

Найбільшим боржником у Рівненській області є комунальне теплопідприємство "Комуненергія". З початку року це підприємство спожило 102,2 млн. куб. м. газу на суму 16 млн. грн. Було сплачено лише 7,56 млн. грн., що складає 47% від усієї суми.

"Комуненергія" не дотримується головної вимоги ДК "Газ України": здійснювати 100 % поточну оплату і погашати заборгованість за обсяги газу, спожиті з початку 2003 року. Лише за такої умови Компанія гарантовано здійснює постачання природного газу споживачам. Впродовж останніх місяців поточного року "Комуненергія" систематично порушує свої договірні зобов'язання. Тому у листопаді ДК "Газ України" видала доручення на відключення цього теплокомуненерго від мереж газопостачання. Проте, зважаючи на зобов'язання підприємства-боржника виплатити борги, компанія пішла на зустріч "Комуненергії" і відкликала своє доручення. Але це не змінило ситуації.

"Негативна динаміка у розрахунках підприємств ТКЕ - це провина керівників теплокомуненерго, які не вживають заходів із виправлення кризової ситуації з оплатою за спожитий газ. Вони навмисне розраховують на стихійну емоційну підтримку населення, - заявив заступник голови Ради директорів ДК "Газ України" І. Варга. Якщо проблема не буде вирішена, то 20 грудня буде видано доручення на обмеження газопостачання".
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також