В новом году предприятия теплокоммунэнерго будут нести большую ответственность за неплатежи

19.12.2003, 14:37

В 2004 году предприятия теплокоммунэнерго будут нести большую финансовую ответственность за несвоевременную оплату полученного газа и увеличение долгов за потребленное топливо. (укр.)

Це передбачено у новій редакції договорів про постачання природного газу, які ДК "Газ України" укладає з підприємствами ТКЕ.

Відповідно до договору, у разі несплати або несвоєчасної оплати за спожитий газ, ТКЕ повинні будуть сплатити на користь постачальника газу пеню у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу за кожен день затримки. За прострочення платежу понад 30 днів додатково буде сплачуватися штраф у розмірі 7% від суми заборгованості.

У разі споживання ТКЕ без узгодження з постачальником більших обсягів газу, ніж передбачено угодою, покупець сплачуватиме штраф у розмірі 30% вартості таких обсягів газу. Штраф та пеня нараховується постачальником газу протягом одного року, що передує моменту звернення з вимогою, претензією чи позовом.

Передбачені угодою санкції відповідають положенню Цивільного і Господарського Кодексів України, які набирають чинності з 1 січня 2004 року і покликані захистити інтереси суб'єктів господарювання.

У договорі, який ДК "Газ України" укладає з підприємствами ТКЕ на 2004 рік, ціна на природний газ (без вартості транспортування) залишиться незмінною, і для платників ПДВ складатиме 157,5 грн. за 1000 куб. м.

"Присутні в угодах штрафні санкції для підприємств теплокомуненерго - не для залякування. Вони покликані забезпечити безпосереднє виконання зобов'язань, - повідомив директор з юридичних питань ДК "Газ України" Валерій Винокуров. - Якщо ТКЕ сумлінно і вчасно виконуватимуть свої зобов'язання, то і про санкції мова не йтиме".

Протягом 2003 року ДК "Газ України" надавав природний газ згідно укладених договорів більш ніж 900 підприємствам теплокомуненерго. За підсумками 11 місяців середній рівень розрахунків підприємств ТКЕ за спожите паливо склав 72%. Найгірше оплачують спожитий газ теплокомуненерго Закарпатської (48%), Херсонської (50%), Рівненської (58%), Донецької (58%), Вінницької (60%), Кіровоградської (67%) областей.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також