В Херсонской области идет подготовка украинских миротворцев для Либерии

24.12.2003, 11:02

Продолжается подготовка 56-го вертолетного отряда Вооруженных Сил Украины для выполнения миротворческих заданий миссии ООН в Либерии. (укр.)

На базі 11-го окремого полку армійської авіації Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України, що дислокується поблизу селища міського типу Чорнобаєвка Херсонської області, триває підготовка підрозділів 56-го окремого вертолітного загону (овз) для виконання завдань Місії ООН з підтримання миру й стабільності в Ліберії.

Метою занять є своєчасна та якісна підготовка особового складу до виконання оперативних завдань у складі миротворчої місії, удосконалення навичок пілотів та технічного персоналу у володінні штатним озброєнням, технікою, злагодження вертолітного загону, а також його підготовка до передислокації в район завантаження.

Бойове злагодження передбачається здійснити у два етапи.

Під час першого етапу, що триватиме 1-24 грудня, планується здійснити підготовку особового складу першого ешелону. Зокрема, відбудуться заняття з індивідуальної, спеціальної підготовки, організації польотів, відновлення польотних навичок льотного складу, контрольних занять тощо.

На другому етапі в період з 24 грудня 2003 року до 12 лютого 2004 року відбудеться підготовка особового складу другого ешелону. За цей час передбачається завершити злагодження екіпажів, взводів та відділень технічного, тилового забезпечення, провести заняття з тактико-спеціальної та спеціальної підготовки, а також підготовку пілотів у складі пар вертольотів.

Бойове злагодження у складі вертолітного загону передбачатиме проведення льотного тактичного навчання, під час якого, зокрема, екіпажі виконуватимуть завдання програми рятувально-пошукового забезпечення, вправи вогневої підготовки тощо.

Особливу увагу зосереджено на практичній підготовці льотного складу до виконання оперативних завдань за призначенням. У відповідності до програми підготовки тривають планові польоти, проводяться заняття з вивчення метеорологічних умов в районі базування, маршрутів польотів та тактичної обстановки у Республіці Ліберія. Крім того, відпрацьовуються вправи із виконання зльоту та посадки на запилені майданчики, в умовах високих температур та вологості, а також польотів вночі.

Всього для відновлення та вдосконалення навичок екіпажів передбачається виконати 30 льотних змін, що складатимуть 494 години загального нальоту. Водночас, технічний персонал здійснює обслуговування та ретельну підготовку гелікоптерів, техніки і обладнання служб тилу, технічного забезпечення тощо.

Передбачається, що підготовка другого ешелону 56-го окремого вертолітного загону завершиться 12 лютого 2004 року проведенням командирських зборів та складанням іспитів.

Рішення про відправку українського миротворчого контингенту до Ліберії було прийнято Верховною Радою України 9 грудня 2003 року. "За" проголосувало - 234 депутати, "проти" - 145 з 440 народних обранців, які зареєструвалися в залі.

До складу 56-го окремого вертолітного загону увійшли 14 вертольотів і 95 одиниць техніки. Зокрема, вісім гелікоптерів МІ-8, шість - МІ-24, один бронетранспортер (БТР-60), три бойові розвідувально-дозорні машини (БРДМ) та ще 91 одиниця автомобільної і спеціальної техніки.

Особовий склад загону складатиметься з 286 військовослужбовців - 14 екіпажів та обслуговуючого персоналу.

Відправку до Ліберії особового складу 56-го овз, вертольотів, автомобільної та спеціальної техніки передбачається здійснити у два етапи: 26 грудня 2003 року - 12 січня 2004 року та 12 - 19 лютого 2004 року.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також