Более 2800 украинских миротворцев встретят новый год вдали от Украины

31.12.2003, 12:48

Более чем 2800 военнослужащих Вооруженных Сил Украины встретят Новый год и Рождество Христово, выполняя обязанности в 10 миротворческих миссиях на трех континентах мира. (укр.)

Більше ніж 2800 військовослужбовців Збройних Сил України зустрінуть Новий рік та Різдво Христове, виконуючи обов'язки у 10 миротворчих місіях на трьох континентах світу.

В Іраку Новий 2004 рік українські миротворці зустрічатимуть нетрадиційно. Більшість військовослужбовців буде залучено до несення служби на блок-постах, постах спостереження, в патрулях, на варті та чергувати у підрозділах.

Проте, новорічний стіл буде для всіх. Миротворцям його зобов'язалася забезпечити міжнародна приватна компанія-контрактер "ESS". Міцні напої замінять безалкогольні пиво та напій, схожий на шампанське. Крім традиційних блюд він включатиме також суто українські страви - вареники, сало, оселедець. Ці кулінарні подарунки було доставлено спецрейсом ІЛ-76 Військово-повітряних Сил України під час робочої поїздки командувача Сухопутних військ ЗС України генерал-полковника Петра Шуляка до 5-ї омбр. На цьому ж літаку було доставлено близько 30 новорічних ялинок, які вже розподілені між підрозділами, що виконують оперативні завдання у відриві від базового табору.

Вже зараз їдальня, де харчуються представники українського та інших контингентів, прикрашена у новорічному стилі. Також солдати, сержанти і офіцери 5-ї окремої механізованої бригади ЗС України в Іраку потурбувалися про святкове вбрання своїх розташувань і житлових приміщень.

Для тих миротворців, які не будуть залучені до несення служби, своїми ж силами підготовлено самодіяльні концерти та веселі новорічні вечори. В базовому таборі, який розташований в місті Аль-Кут, розроблено сценарій новорічного вечора, готуються різноманітні конкурси та ігри. В новорічному концерті, який проводиться під егідою офіцерського клубу з'єднання "ДВОР", плануються виступи самодіяльних військових бардів, духового оркестру, читання віршів, гуморесок, анекдотів, особисті розповіді військовослужбовців про жартівливі випадки з свого життя та інше.

Окрім цього, буде відкрита гумористична фотовиставка. Її автори - офіцери прес-центру з'єднання підполковники Андрій Лисенко та Рустам Корсовецький. Виставка включатиме фотографії з буденного життя миротворців, але з жартівливим ухилом.

Магазином військової торгівлі мережі "PXBX", розташованого на території аеродрому в Аль-Куті, також буде проведена святкова лотерея. Кожний, хто щось купив в ньому за два тижні до зустрічі Нового року, буде мати шанс стати власником якогось призу.

В Африці розташування 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону Збройних Сил України, дислокованого у Сьєрра-Леоне, у селищі Хейстінг, прикрашатимуть місцеві "ялинки". Їх роль виконуватимуть африканські хвойні дерева у святковому вбранні.

Ці "ялинки" також буде передано у підрозділи, які у святкові дні забезпечуватимуть бойове патрулювання далеких населених пунктів у складі ремонтних бригад інших миротворчих контингентів, нестимуть службу у вартах та внутрішніх нарядах тощо.

На особовий склад, який буде вільний від службових обов'язків, очікує різноманітна культурна програма. Першим з Новим 2004 роком їх поздоровить командир окремого батальйону полковник Юрій Могилевець разом із Дідом Морозом та Снігуронькою. Роль останньої доручено місцевій темношкірій дівчині.

Із святковою новорічною програмою перед миротворцями виступить позаштатний духовий оркестр. Цей же колектив, на запрошення однієї з католицьких громад, дасть концерт для місцевих дітлахів.

Яскравою сторінкою святкової програми стане екскурсія українських миротворців новорічною столицею Сьєра-Леоне містом Фрітаун.

А на традиційному святковому столі особовий склад очікують фірмові українські й африканські страви.

У Лівані та Косово миротворці зустрічатимуть Новий рік більш традиційно. До особового складу, що не залучений до виконання оперативних завдань та несення служби завітають представники інших миротворчих підрозділів та представники місцевого населення. На миротворців та гостей очікують подарунки, святковий стіл, розважальна культурна програма та перегляд українських новорічних телевізійних передач.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також