В начале февраля 2004 года будет проведена ротация украинских миротворцев в Ираке

25.12.2003, 11:43

Министр обороны Украины Евгений Марчук осуществил контрольную проверку состояния подготовки 6-й отдельной механизированной бригады Вооруженных Сил Украины к выполнению миротворческих заданий в Ираке. (укр.)

23 грудня у Головному командуванні Сухопутних військ ЗС України міністр оборони Євген Марчук здійснив контрольну перевірку стану підготовки до ротації 6-ї окремої механізованої бригади (омбр) Збройних Сил України, яка на початку лютого 2004 року замінить 5-у омбр в Республіці Ірак.

Про хід та стан підготовки миротворчого контингенту керівникові військового відомства доповів Головнокомандувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Петро Шуляк. Зокрема, він повідомив, що враховуючи бойовий досвід отриманий миротворцями 5-ї окремої механізованої бригади та у відповідності до завдань, що виконує з'єднання, відпрацьовано нову організаційно-штатну структуру українського миротворчого контингенту в Іраку. Зокрема, чисельність 6-ї омбр збільшено з 1656 до 1795 чоловік, що відповідає Закону України. До штату бригади введено новий підрозділ - вертолітний загін у складі чотирьох вертольотів МІ-24, двох МІ-8, а також 144 військовослужбовців.

Головнокомандувач Сухопутних військ ЗС України повідомив, що підготовка кандидатів до участі у миротворчій місії в Іраку відбувається на базі частин, на які покладено формування 6-ї омбр. З особовим складом організовано проведення занять з професійної підготовки, удосконалення навичок виконання обов'язків за фахом, володіння зброєю тощо. Зокрема, екіпажами вертолітного загону виконано 12 льотних змін і сьогодні загальний наліт пілотів і штурманів складає 269 годин. Водіями транспортних засобів виконано 80 та 100-кілометрові марші, а в цілому, кожен із них під час підготовки наїздив до 640 кілометрів.

У підготовчий період з керівним складом миротворчого з'єднання проведено більше 10 командно-штабних навчань, зокрема, одне українсько-польське на території Республіки Польща.

Здійснюючи контрольну перевірку, Міністр оборони України наголосив, що в ході підготовки 6-ї омбр перш за все необхідно врахувати та виправити всі недоліки, що мали місце під час підготовки 5-ї омбр. Зокрема, йдеться про удосконалення медичного, тилового забезпечення, матеріально-технічного, бойового оснащення миротворчого з'єднання тощо. На ці питання, а також на необхідність удосконалення взаємосумісності 5-ї омбр з іншими підрозділами коаліційних об'єднаних сил в Іраку, Євген Марчук звернув особливу увагу.

Керівник військового відомства тримає питання підготовки до ротації 6-ї омбр на особистому контролі. Він дав низку відповідних доручень, щодо внесення коректив у підготовку особового складу з'єднання. Передбачається, що через місяць Міністр оборони України проведе підсумкову перевірку готовності 6-ї омбр до виконання миротворчих завдань в Іраку.

Планується, що ротація особового складу 5-ї омбр відбудеться у три етапи, перший з яких триватиме з 1 по 7 лютого 2004 року.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також