В Каменец-Подольском проходят методические сборы групп разминирования

15.03.2003, 13:04

Подготовке саперов к проведению проверок на наличие взрывоопасных предметов на территориях бывших военных объектов, которые передаются в народное хозяйство, посвящен методический сбор со специалистами Вооруженных Сил Украины. (укр.)

11 березня у Центрі розмінування Збройних Сил України, що діє на базі Військового інженерного інституту при Подільській Державній аграрно-технічній академії (м. Кам'янець-Подільськ), розпочинається методичний збір з особовим складом пересувних груп розмінування частин і підрозділів інженерних військ Сухопутних військ ЗС України. Захід проходитиме під загальним керівництвом начальника інженерних військ ЗС України полковника Вадима Ковальського.

Протягом місяця 30 слухачів, переважна більшість з яких проходять військову службу за контрактом і представляють частини і підрозділи усіх трьох оперативних командувань Сухопутних військ ЗС України, підвищуватимуть теоретичний рівень і практичні навички із виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів. Заняття будуть проводитися за спеціально розробленою програмою, що відповідає вимогам міжнародних стандартів з розмінування "IMAS". Під час навчання буде враховано багаторічний досвід військових саперів з ліквідації вибухонебезпечних предметів, що залишилися з часів Великої Вітчизняної війни, та досвід виконання миротворчої місії 3-м окремим інженерним батальйоном ЗС України у складі сил ООН у Південному Лівані.

Під час зборів основна увага приділятиметься підготовці фахівців-саперів до проведення перевірки на наявність вибухонебезпечних предметів на військових об'єктах, що вивільняються з власності військового відомства та передаються до народного господарства. За підсумками навчання всі слухачі складатимуть іспити та отримають відповідні посвідчення.

На сьогодні у Збройних Силах України діє 102 групи розмінування зі складу інженерних частин і підрозділів усіх трьох оперативних командувань Сухопутних військ. Лише у минулому році військовослужбовцями цих груп знешкоджено 11 276 вибухонебезпечних предметів. А за 11 років незалежності України фахівцями-саперами Збройних Сил України знешкоджено вже понад 386 000 вибухонебезпечних предметів.

Планується, що під час методичного збору з організацією підготовки пересувних груп розмінування ознайомляться представники нідерландської компанії, яка спеціалізується на виконанні завдань з гуманітарного розмінування. Іноземні гості зацікавлені у підготовці своїх фахівців з гуманітарного розмінування на базі Центру розмінування Збройних Сил України.

Центр розмінування Збройних Сил України єдиний в Україні заклад, що займається збором й аналізом досвіду розмінування та розповсюдження інформації про вибухонебезпечні предмети, здійснює підготовку фахівців з розмінування. Зокрема, в Центрі готують майбутніх миротворців 3-го окремого інженерного батальйону ЗС України, що виконує завдання у складі місії ООН у Південному Лівані.

На базі Центру проходили підготовку перед відрядженням до Лівану цивільні фахівці окремого загону верифікації Державного підприємства "Укроборонсервіс". За півтора роки існування у Центрі пройшли підготовку фахівці з розмінування з Китаю, В.єтнаму, Молдови та Туркменістану. Центром налагоджено взаємодію та обмін інформацією з аналогічними закладами у Хорватії, Швеції, Франції та Лівані.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також