Начались украино-российские военно-морские учения "Фарватер мира-2003"

23.04.2003, 12:15

Совместные действия объединенного штаба и сил во время планирования и проведения миротворческих операций отрабатывают участники совместных украино-российских военно-морских учений "Фарватер мира-2003", которые проходят возле Севастополя. (укр.)

22 квітня розпочалося спільне українсько-російське військово-морське навчання "Фарватер миру-2003".

Навчання "Фарватер миру-2003" триватиме три доби і проходитиме на територіях навчального центру Чорноморського флоту Російської Федерації (селище Голандія) та морського десантного полігону (бухта Козача), що поблизу Севастополя.

Тематикою маневрів визначено проведення миротворчої операції в районі стихійного лиха. Навчання проходитиме в чотири етапи і має на меті відпрацювати спільні дії об'єднаного штабу, штабів угруповань і сил під час планування та проведення миротворчої операції.

Зокрема, в ході проведення активної фази маневрів українські та російські військові моряки відпрацюють питання посадки миротворчих сил на десантні кораблі, їх проводку за тралами, проведуть тактичні навчання з протиповітряної і протикорабельної оборони, охорони і оборони кораблів на рейді та виконають вправи артилерійських стрільб. Планом проведення навчання також передбачається висадка десанту миротворчих сил на необладнане узбережжя комбінованим способом, створення зони безпеки та надання гуманітарної допомоги в місці призначення.

До навчання "Фарватер миру-2003" залучаються 12 бойових кораблів і допоміжних суден, літаки і вертольоти, 16 одиниць броньованої техніки, біля 1000 військовослужбовців, зокрема, близько 200 морських піхотинців, частин і з'єднань Чорноморського флоту Російської Федерації та Військово-Морських Сил ЗС України.

Керівником цьогорічного навчання призначено командувача Чорноморським флотом Російської Федерації віце-адмірала Володимира Масоріна. А першим заступником керівника навчання - начальника штабу-першого заступника Головнокомандувача Військово-Морських Сил ЗС України віце-адмірала Віктора Фоміна.

Подібні маневри українського і російського військових флотів проводилися вже тричі - у 1997, 1999 та 2001 роках.

Навчання "Фарватер миру-2003" триватиме до 24 квітня.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також