Украинских миротворцев в Косово поздравят с Пасхальными праздниками

26.04.2003, 13:21

Украинская военная делегация посетит и поздравит с Пасхальными праздниками военнослужащих национальных частей украино-польского и бельгийско- румынско- люксембургско- украинского миротворческих батальонов многонациональных сил КФОР в Косово. (укр.)

27-28 квітня українська військова делегація на чолі з начальником Головного штабу - першим заступником Головнокомандувача Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенантом Сергієм Кириченком відвідає національні частини українсько-польського ("УкрПолбат") та бельгійсько- румунсько- люксембурзько- українського ("БЕЛУКРОКО") миротворчих батальйонів, що входять до складу багатонаціональних сил КФОР з підтримки миру в автономній провінції Косово Сербії і Чорногорії.

До складу делегації також увійшли заступник командувача військами Західного оперативного командування з бойової підготовки генерал-лейтенант Володимир Баталюк, заступник командувача військами Північного оперативного командування з бойової підготовки генерал-майор Анатолій Собора, начальник управління аеромобільних військ Сухопутних військ ЗС України полковник Іван Якубець та представники духовенства.

Передбачається, що під час перебування у Косово глава української військової делегації генерал-лейтенант Сергій Кириченко проведе робочу зустріч із заступником Начальника Штабу Оборони Королівства Бельгія генерал-лейтенантом Х. Ван Ремоортелем, в ході якої сторони планують обговорити питання подальшого розвитку двостороннього військового співробітництва та стану і перспектив участі українського контингенту зі складу "БЕЛУКРОКО" у миротворчій операції в Косово.

Програмою візиту також передбачається робоча зустріч керівника української військової делегації з командувачем сил КФОР генерал-лейтенантом Фабіо Міні. В ході зустрічі сторони планують обговорити питання перспектив подальшої участі українських підрозділів у миротворчій операції в Косово.

Під час відвідування національних контингентів представники української військової делегації ознайомляться зі станом справ в українських миротворчих підрозділах, ходом виконання ними завдань сил КФОР та привітають особовий склад з Великоднем. Зокрема, представники української військової делегації та духовенства везуть для наших миротворців у Косово крашанки, православну літературу, майже 800 пасок. Двадцять із них, що було виготовлено дбайливими руками пекарів Житомирської кондитерської фабрики, вагою у півтора кілограми.

Найцінніший подарунок очікує наших військових національного контингенту зі складу бельгійсько- румунсько- люксембурзько- українського миротворчого батальйону "БЕЛУКРОКО". Завдяки зусиллям командування 95-ї окремої аеромобільної бригади Північного оперативного командування, на базі якої було сформовано цей миротворчий контингент, військовослужбовці, що служать у Косово, отримають відеокасету із записом поздоровлення від батьків, рідних та близьких. Також, кращих українських військовослужбовців цього підрозділу буде нагороджено грамотами від командувача 8-го армійського корпусу Північного оперативного командування.

Варто зазначити, що починаючи з 1 серпня 2002 року - дати проведення чергової ротації національної частини спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" - наші військовослужбовці провели понад 120 конвоїв, під час яких було супроводжено до місць призначення більше 2300 автомобілів та майже 12000 місцевих мешканців. За цей час українські миротворці спільно з польськими та американськими військовими взяли участь у низці операцій, зокрема, "Кордон і пошук" та "Пошук". В ході цих операцій українські військовослужбовці "УкрПолбату" вилучили 912 одиниць боєприпасів, 5 гранат, 82-міліметровий міномет, фугасний снаряд та пістолет. Під час проведення операції щодо посилення охорони кордону з Македонією було затримано 43 особи, що намагалися незаконно перетнути кордон та конфісковано 195 коробок контрабандного вантажу.

Довідка. На сьогодні у автономній провінції Косово Сербії і Чорногорії налагоджує мирне життя 40-тисячний контингент сил КФОР, до складу якого входять військові підрозділи понад 30 країн світу.

Національний контингент спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" (1-й окремий спеціальний батальйон ЗС України) загальною кількістю 321 військових виконує завдання у складі багатонаціональної бригади "East" сил КФОР з 1 вересня 1999 року. Базові табори української частини "УкрПолбату" розташовано на території муніципалітету Штрпце в населених пунктах Брезовіца (табір "Бреза") та Рака (табір "Білий орел"). На озброєнні в українських миротворців крім стрілецької зброї знаходяться 27 одиниць бронетанкової та 47 одиниць автомобільної і спеціальної техніки.

Наші військовослужбовці несуть службу на спостережних пунктах, здійснюють контроль за пересуванням населення, супроводжують дітей до шкіл, охороняють церкви та школи, проводять конвої з сербським населенням через зону мешкання албанців, запобігають незаконному перевезенню зброї, вибухових речовин та наркотиків.

На початку грудня 2002 року до складу бельгійсько-румунсько-люксембурзького миротворчого батальйону багатонаціональної бригади "Northeast" сил КФОР було введено український національний контингент кількістю 149 військовослужбовців. Основу українського підрозділу складають 92-а окрема аеромобільна рота та 11-й окремий інженерно-саперний взвод ЗС України. Базовий табір української частини "БЕЛУКРОКО" розташовано поблизу населеного пункту Лепосавичі (муніципалітет Косовська Митровиця).

На озброєнні українського підрозділу "БЕЛУКРОКО" крім стрілецької зброї також знаходяться 11 бойових розвідувально-десантних машин та більше 30 одиниць різноманітної автомобільної техніки.

Серед основних завдань, що покладено на військовослужбовців 92-ї окремої аеромобільної роти та 11-го окремого інженерно-саперного взводу ЗС України, зокрема, супроводження колон, патрулювання та підтримання порядку у зоні відповідальності, інженерна розвідка місцевості, забезпечення мобільності та безпеки "БЕЛУКРОКО", пошук та знешкодження вибухонебезпечних пристроїв на шляхах проходження колон, маркування мінних полів, будівельні роботи та надання гуманітарної допомоги.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також