Украинские миротворцы в Ливане отпраздновали Пасху

29.04.2003, 11:06

В Пасхальные праздники миротворцы отдельного инженерного батальона Вооруженных Сил Украины, которые выполняют задание Миссии ООН в Ливане, посетили богослужение в Церкви Святого Георгия в Бейруте. (укр.)

1803 військовослужбовців Збройних Сил України зустріли Великдень, виконуючи обов'язки у 9 миротворчих місіях ООН, ОБСЄ та КФОР на територіях 7 країн світу. Зокрема, українські миротворці 3-го окремого інженерного батальйону, що виконують завдання Місії ООН у Лівані, святкували Великдень за споконвічними українськими традиціями.

Напередодні Великого свята практично всі військовослужбовці "Укрінжбату" виявили бажання взяти участь у всенощній літургії. Але зважаючи на необхідність несення вартової, патрульної, внутрішньої служби, а також виконання оперативних завдань Місії ООН, командиром батальйону полковником Андрієм Знаком було прийнято рішення надати можливість 60-ти кращим військовослужбовцям відвідати богослужіння у Церкві Святого Георгія в Бейруті. По закінчені літургії хлопці освятили паски, крашанки та інші атрибути до святкового столу для всього особового складу батальйону.

Православна Церков Святого Георгія - єдиний в країні православний прихід, в якому служба ведеться російською мовою. Настоятель церкви - Протоієрей Анатолій - давній знайомий українських миротворців. Він регулярно проводить душпасторську роботу. За його безпосередньою допомогою на території розташування "Укрінжбату" було побудовано, обладнано та освячено за всіма церковними канонами православну капличку.

До свята в батальйоні готувалися заздалегідь. Під керівництвом заступника командира батальйону з виховної роботи підполковника Олександра Голоднюка було організовано випічку традиційних для Великодня пасок, фарбування крашанок, прикрашання їдалень. Всі інгредієнти, з яких виготовлено здобу, привезли з України і спеціально зберігали до цього Дня. Безпосередньо випічкою пасок займався найкращий повар батальйону старший сержант Олександр Черниш.

У Кувейті, незважаючи на жорсткий графік бойової підготовки, до Великодніх Свят готувалися і військовослужбовці 19-го окремого батальйону РХБ захисту ЗС України.

Святкові столи на базі Кемп-Аріфжан прикрашали паски, які напередодні Великого свята випікатимуть разом українські і американські військові, а богослужіння у Великдень справляв американський пастор українського походження. Настрій українським військовим у Кувейті піднімала і жива музика у виконанні власного оркестру. А прихильники активного відпочинку змалися на волейбольному та футбольному майданчиках.

Тривала підготовка до Великого свята і у національному контингенті Збройних Сил України Місії ООН у Сьєрра-Леоне.

Начальником їдальні та кухарями 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону ЗС України старшим прапорщиком Михайлом Ланов'юком, старшинами Антоном Фоменком і Іувеналієм Сілаковим та молодшим сержантом Олександром Мунтяну було випечено більш ніж 600 пасок. На їх виготовлення було витрачено 1220 штук яєць та 80 кілограмів масла.

У зв'язку з тим, що у Сьєрра-Леоне немає православних закладів, а всі християнські церкви - католичні, і служби в них проходять англійською мовою, нічне пасхальне богослужіння в українському базовому таборі буде проведено офіцером батальйону майором Сергієм Уразовим. В Україні він отримав сан священослужителя християнської Новоапостольської церкви, який дозволяє йому здійснювати богослужіння.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також