Готов к первому чтению законопроект о едином социальном налоге

10.06.2003, 12:18

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности одобрил решение поддержать в первом чтении проект закона о едином социальном налоге. (укр.)

За словами народного депутата Віталія Хомутинніка, пропонується централізувати в органах Пенсійного фонду України функції щодо організації сплати внесків загальнообов'язкового державного соціального страхування та реєстрації їх платників. А також консолідувати кошти соціального страхування за основними видами (за винятком загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності) на основі встановлення єдиного внеску на зазначені цілі, що має сплачуватись за регресивним принципом.

Мета законопроекту, зазначив В. Хомутиннік, "зниження навантаження на фонди оплати праці, стимулювання підвищення розмірів заробітних плат та виходу частини фондів оплати праці з "тіні".

Запропонований законопроект передбачає зниження навантаження на фонди оплати праці підприємств, організацій та установ шляхом зниження загальної ставки відрахувань до державних страхових фондів та Пенсійного фонду з 37% до 25%.

Окрім того, пропонується об'єднання існуючих платежів до страхових фондів та Пенсійного фонду в єдиний платіж на рахунок Пенсійного фонду з наступним розщепленням зарахованих сум до страхових фондів.

Зниження загальної ставки передбачається ввести лише для платників, які виплачують заробітну плату своїм працівникам у розмірі, не нижчому за встановлений прожитковий мінімум для працездатних громадян. Кошти, що повинні компенсувати втрати Пенсійного та державних страхових фондів від зменшення загальної ставки платежів, залучаються за рахунок розширення бази відрахувань, та підвищення розмірів заробітних плат.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також