Разработан законопроект по сохранению духовных ценностей в обществе

12.06.2003, 11:10

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам науки и образования рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины по защите морали и утверждения гуманитарных ценностей в обществе. (укр.)

Цей проект закону внесений народним депутатом Геннадієм Васильєвим.

Закон має на меті забезпечення охорони моралі та духовних цінностей в суспільстві, недопущення пропаганди в електронних та інших засобах масової інформації порнографії, культу насильства і жорстокості, захист молоді від інформації, яка загрожує їхньому фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану, розширення правових гарантій захисту неповнолітніх від будь-яких форм розбещення чи сексуальної експлуатації, запобігання шляхом державного регулювання і контролю обігу такої продукції, залученню їх до діяльності по виготовленню та розповсюдженню продукції порнографічного характеру

На думку Г. Васильєва, "одним із пріоритетних завдань розвитку української держави має бути постійний захист громадянина й особливо неповнолітніх від негативного впливу інформації та продукції, що пропагує насилля, жорстокість і порнографію, адже саме в ці роки відбувається становлення особистості, формується моральні та фізичні засади, засвоюються загальнолюдські цінності".

Члени Комітету зазначають, що законодавство України містить норми, які спрямовані на запобігання розповсюдження порнографії, творів, що пропагують культ насилля та жорстокості. Проте чітка система принципів і механізмів діяльності держави у визначеній сфері, відсутня. Запропонований проект дає можливість заповнити цю прогалину в законодавстві.

Комітет вважає, що законопроект, враховуючи реалії сьогодення, вміщує принципові положення, які посилюють державний контроль і встановлюють суб'єктів, що виробляють і розповсюджують інформацію, яка негативно вливає на суспільну мораль і безпеку держави, перешкоджають розповсюдження такої інформації у ЗМІ, передбачають кримінальну відповідальність за обіг дитячої порнографії й використання дітей для створення продукції порнографічного характеру, посилюють кримінальну відповідальність за групові, організаційні та публічні форми сексуальної експлуатації неповнолітніх.

Крім того, прийняття закону сприятиме підвищенню іміджу України на міжнародній арені, оскільки наближає нас до загальновизнаних стандартів захисту моральності суспільства, демонструє прагнення влади неухильно додержуватися міжнародних норм у сфері ліцензування відео- і аудіопродукції, розширення правових гарантій захисту неповнолітніх від будь-яких форм розбещення та сексуальної експлуатації.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також