Украина адаптирует свое законодательство к нормам Европейского Союза

14.06.2003, 13:00

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам Европейской интеграции рекомендует парламенту поддержать в первом чтении правительственный проект закона об Общегосударственной программе адаптации законодательства Украины к законодательству Европейского Союза. (укр.)

Члени Комітету зазначили, що "адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу - це послідовний процес наближення правової системи, включаючи законодавство та практику правозастосування, відповідно до критеріїв, що висуваються Європейським Союзом до держав, які мають намір приєднатися до нього".

Загальнодержавна програма адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, вважають народні депутати, є основоположним документом, який має визначити механізм досягнення Україною відповідності третьому Копенгагенському та Мадридському критеріям набуття членства в Європейському Союзі. Цей механізм спрямований на досягнення необхідного рівня адекватності правової системи України праву Європейського Союзу. Таке досягнення відповідності включає адаптацію законодавства, утворення інституцій та інші додаткові заходи, які є необхідними для ефективного правотворення та правозастосування.

"Першочерговою метою адаптації є забезпечення відповідності законодавства України зобов'язанням, що випливають з Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами від 14 червня 1994 року (далі - УПС), інших міжнародних договорів, що стосуються співробітництва України з ЄС. Окрім того, адаптація законодавства є пріоритетною складовою правової реформи в Україні," - зазначив Голова Комітету Борис Тарасюк.

Програма визначає мету, основні поняття, інституційний і нормативний механізм адаптації, засади фінансового, кадрового, інформаційного та матеріально-технічного забезпечення виконання Загальнодержавної програми адаптації.

Програма є рамковим документом. Конкретні заходи з адаптації законодавства (в тому числі інституційні перетворення), прогнозовані строки виконання заходів з адаптації законодавства, перспективні обсяги видатків на здійснення заходів з адаптації законодавства (в тому числі витрати на підготовку нормативно-правових актів, навчання, інституційні зміни, проведення порівняльно-правових досліджень, переклад актів законодавства ЄС, розроблення глосарію термінів європейського права, забезпечення необхідним обладнанням тощо) визначаються щорічними планами виконання Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також