Депутатам предложено расширить полномочия Антимонопольного комитета

18.06.2003, 10:33

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту принять во втором чтении проект закона о внесении изменений в некоторые законы Украины. (укр.)

Законопроектом пропонується привести у відповідність до Закону "Про захист економічної конкуренції" Закон "Про Антимонопольний комітет України".

В ході підготовки проекту до другого читання надійшло 134 пропозиції, більшість з яких враховано.

Зокрема, розширюються повноваження, що відносяться до компетенції Антимонопольного комітету. Так, у сфері здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції Комітет розглядає заяви і справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та проводить розслідування за цими заявами і справами.

Має право перевіряти суб'єкти господарювання, об'єднання, органи влади, органи місцевого самоврядування, органи адміністративно-господарського управління та контролю щодо дотримання ними вимог законодавства про захист економічної конкуренції та під час проведення розслідувань за заявами і справами про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Вимагати від суб'єктів господарювання, об'єднань, органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, їх посадових осіб і працівників, інших фізичних та юридичних осіб необхідну для проведення перевірки, розгляду заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції інформацію, в тому числі з обмеженим доступом.

Також призначати експертизу та експерта з числа осіб, які володіють необхідними знаннями для дачі експертного висновку. Проводити примусове вилучення документів, предметів чи інших носіїв інформації, накладати арешт на майно, предмети, документи, інші носії інформації, що можуть бути доказами чи джерелом доказів у справі.

Виписано положення, що на підставі рішення суду проникати до житла чи до іншого володіння особи, проводити в них огляд або обшук, вилучати чи накладати арешт на майно, предмети, документи, інші носії інформації, що можуть бути доказами або джерелом доказів у справі.

Також Антимонопольний комітет має проводити дослідження ринку, визначати межі товарного ринку, а також становище, в тому числі монопольне (домінуюче), суб'єктів господарювання на цьому ринку та приймати відповідні рішення. Має право вносити до органів влади обов'язкові для розгляду подання щодо анулювання ліцензій, припинення операцій, пов'язаних із зовнішньоекономічною діяльністю суб'єктів господарювання, у разі порушення ними законодавства про захист економічної конкуренції тощо.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також