Разработан законопроект "О защите животных от жестокого обращения"

02.06.2003, 11:46

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы рекомендовал парламенту принять за основу проект закона "О защите животных от жестокого обращения". (укр.)

Автори - народні депутати Р. Богатирьова та Б. Беспалий.

Документ спрямований на захист тварин від дій, що спричиняють їх загибель або страждання, на узагальнення норм із даного питання, що розпорошені по різних законодавчих актах. У ньому, зокрема, викладено поняття основних термінів, що застосовуються в проекті, а також визначені загальні вимоги до утримання, розведення, транспортування, умертвіння тварин, надання їм ветеринарної допомоги, встановлені правила поводження з тваринами у сільському господарстві, при здійсненні над ними наукових експериментів, визначені повноваження державних органів у цій сфері тощо.

Кожна фізична чи юридична особа, яка утримує тварину постійно чи тимчасово, повинна створити умови, які відповідають її біологічним особливостям і задовольняють природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, природній активності, контактах із собі подібними та інші потреби. Місце утримання тварин повинно бути обладнане таким чином, щоб забезпечити необхідний простір, температурно-вологісний режим, природну освітленість, вентиляцію.

Не дозволяється утримання тварини в тому разі, якщо їй створені необхідні умови, але вона не може пристосуватися до умов існування, які нав'язані їй людиною. Розведення тварин для продажу з метою отримання прибутку може здійснюватися лише кваліфікованою особою та під контролем уповноважених органів державної влади і громадських організацій. Забороняється пропаганда жорстокого поводження з тваринами.

Контроль за дотриманням встановлених правил поводження з різними тваринами покладено на Центральні органи виконавчої влади з відповідних питань (екології та природних ресурсів, аграрної політики, ветеринарії, науки й інтелектуальної власності а також на органи місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції. Значна роль в цьому питанні відводиться громадським організаціям з охорони природи. Їх інспекторські служби матимуть право перевіряти поводження з тваринами будь-якими юридичними та фізичними особами. Для цього вони матимуть право отримувати від органів державної влади та органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для виконання статутних цілей.

В цілому законопроект визначає загальні правові, економічні, організаційні та соціальні заходи охорони й захисту тварин, запобігання жорстокому поводженню з ними і спрямований на формування в суспільстві гуманного до них ставлення. Він базується на Конституції України, Конвенції Ради Європи про захист домашніх тварин і узгоджений з раніше прийнятими законодавчими актами природоохоронного характеру.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також