В Варне прошла планирующая конференция активации группы BLACKSEAFOR

05.06.2003, 10:46

Третью активацию Совместной черноморской военно-морской группы BLACKSEAFOR планируется провести в августе 2003 года. (укр.)

4 червня в місті Варна (Болгарія) завершилась заключна плануюча конференція з підготовки третьої активації Спільної чорноморської військово-морської групи BLACKSEAFOR (Сили Чорного моря), в якій брав участь представник Головного командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Третю активацію BLACKSEAFOR планується провести з 3 по 31 серпня. Її відкриття відбудеться в порту Атія (Болгарія), де управління Спільною чорноморською військово-морською групою, яке торік здійснювали українські моряки, буде передано болгарській стороні.

Як передбачається, під час третьої активації кораблі, що увійдуть до складу з'єднання, відвідають із дружніми візитами порти Гюльджук (Туреччина) - 9-12 серпня, Констанца (Румунія) - 14-17 серпня, Севастополь (Україна) - 19-22 серпня, Новоросійськ (Російська Федерація) - 24-27 серпня, Поті (Грузія) - 29-31 серпня.

На підході до Севастополя кораблі BLACKSEAFOR з рятувальним буксиром ВМС Збройних Сил України "Кременець" здійснять тренування з надання допомоги пошкодженому кораблю, а на виході з Севастополя - проводку за тралами з одним із морських тральщиків українського флоту.

На переході морем учасники активації проведуть спільні тренування з тактичного маневрування, протикатерної, протичовнової та протиповітряної оборони, надання допомоги пошкодженому кораблю та людині, що опинилася за бортом. Також військові моряки відпрацюють дії в складі багатонаціонального штабу. Як передбачається, від українських ВМС у третій активації BLACKSEAFOR візьме участь корвет "Луцьк".

Відповідно до укладеної 2 квітня 2001 року у Стамбулі угоди про створення Спільної чорноморської військово-морської групи (військові моряки це з'єднання ще називають "за викликом"), основними завданнями BLACKSEAFOR є проведення операцій з пошуку та рятування, гуманітарних, протимінних операцій, операцій щодо захисту навколишнього середовища, візити доброї волі та інші завдання за згоди держав-учасниць.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також