Закон "Об ипотеке" готов к окончательному принятию парламентом

05.06.2003, 10:46

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять в третьем чтении и в целом проект закона "Об ипотеке". Однако, ввести его в действие предложено с 1 января 2005 года. (укр.)

Концептуальна основа проекту закону полягає в тому, що предмет іпотеки розглядається як цілісний об'єкт, який включає в себе земельну ділянку, розташовані на ній споруди, переміщення яких без непропорційної шкоди їх призначенню неможливе, а також всі права й приналежності, нерозривно пов'язані з нерухомим майном. При цьому забезпечується всебічне регулювання всього спектру правовідносин, що виникають між іпотекодавцем і іпотекодержателем із моменту оформлення іпотеки до повного задоволення вимог іпотечного кредитора за основним зобов'язанням. Закріплені в проекті Закону правила та вимоги встановлюють прозору систему визначення обсягу прав і обов'язків суб'єктів іпотеки та пріоритету вимог іпотекодержателів й інших осіб на предмет іпотеки.

В законопроекті визначено поняття "іпотека", основоположні засади виникнення й застосування іпотеки та порядок виконання іпотечних прав і зобов'язань. Зокрема, встановлені вимоги до майна, що може бути предметом іпотеки, умови передачі нерухомого майна в іпотеку, закріплена необхідність державної реєстрації іпотеки, визначені зобов'язання, що можуть забезпечуватися іпотекою, передбачені права й обов'язки іпотекодавця та іпотекодержателя щодо володіння, користування й розпорядження предметом іпотеки, страхування та збереження переданого в іпотеку майна, встановлені вимоги до передачі нерухомого майна в наступну іпотеку та правові наслідки порушення основного зобов'язання чи умов іпотечного договору.

В проекті виписано особливості іпотеки земельних ділянок. А саме: "Іпотека земельних ділянок сільськогосподарського призначення здійснюється у відповідності до цього Закону. Заборона та обмеження щодо відчуження і цільового використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення, встановленні Земельним кодексом України, є чинними при їх іпотеці. Реалізація переданих в іпотеку земельних ділянок сільськогосподарського призначення при зверненні стягнення на предмет іпотеки здійснюється на прилюдних торгах. Дія цього Закону не поширюється на земельні ділянки, які перебувають у державній чи комунальній власності та не підлягають приватизації".

Що стосується особливостей іпотеки незавершеного будівництва, то "При іпотеці об'єктів незавершеного будівництва іпотекодавцем може бути особа, власністю якої стане відповідна будівля (споруда), житловий будинок або житлова квартира після завершення будівництва і реєстрації права власності на них у встановленому законом порядку. При фінансуванні будівництва споруд житлового чи нежитлового призначення з метою продажу іншим особам іпотекодавцем також може бути забудовник.

Іпотека об'єктів незавершеного будівництва здійснюється шляхом передачі в іпотеку земельної ділянки, на якій виконується будівництво або шляхом передачі в іпотеку нерухомого майна, право власності іпотекодавця на яке виникне в майбутньому.

Обстеження об'єкта незавершеного будівництва іпотекою підлягає реєстрації у встановленому Законом порядку.

Після завершення будівництва будівля (споруда), житловий будинок або житлова квартира залишаються предметом іпотек відповідно до іпотечного договору.

У разі передачі в іпотеку об'єкта незавершеного будівництва забудовником і звернення стягнення на завершену будівлю (споруду) іпотека не поширюються на ту її частину, яка виділена в натурі і була придбана будь-якою особою (покупцем) на підставі цивільно-правового договору шляхом повної сплати її вартості до моменту прийняття рішення про звернення стягнення, якщо інше не встановлено договором з покупцем. Після звернення стягнення до нового власника завершеної будівлі (споруди) або об'єкта незавершеного будівництва переходять визначені договором права і обов'язки забудовника щодо третіх осіб - покупців".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також