Готов к рассмотрению закон о товарной бирже

06.06.2003, 11:20

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам промышленной политики и предпринимательства поддержал правительственный проект закона о товарной бирже. (укр.)

Проект спрямований на подальше вдосконалення правового регулювання створення та діяльності товарних бірж в Україні. За словами голови Комітету Юрія Єханурова, це обумовлено необхідністю ввести суттєво нові положення і принципово нові поняття щодо біржової торгівлі товаром в умовах формування ринкових відносин, які відсутні в чинному Законі. Зміст проекту у визначенні порядку створення та діяльності товарних бірж, правових засад їх організації, гарантій виконання трансакцій на ринку товару, зменшення фінансових ризиків для виробників базових активів.

Законопроект ґрунтується на принциповому підході до діяльності товарних бірж. А саме: товарна біржа не займається комерційним посередництвом, прибуток, одержаний товарною біржею, не розподіляється між її членами, а спрямовується на виконання статутних завдань товарної біржі. Одним із важливих положень проекту є визначення умов для організації на товарних біржах торгівлі товарними деривативами.

Члени Комітету вважають, щоприйняття закону "Про товарну біржу" дозволить вдосконалити організацію функціонування товарних ринків, визначати реальні ринкові ціни на основі співвідношення попиту і пропозиції, упереджувати цінові ризики для виробників базових активів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також