Готов к первому чтению законопроект "Об антарктической деятельности"

09.06.2003, 11:43

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам науки и образования рекомендует парламенту принять за основу в первом чтении законопроект "Об антарктической деятельности". (укр.)

Автори - народні депутати С. Ніколаєнко, І. Юхновський, К. Ситник та інші.

Прийняття закону "Про антарктичну діяльність", вважають автори, дасть можливість врегулювати діяльність України в Антарктичному регіоні з метою забезпечення національних інтересів в Антарктиці, розвитку наукових досліджень та виконання міжнародних зобов'язань України як країни-учасниці Договору про Антарктику.

Як свідчать автори, подальша діяльність України в Антарктиці, що особливо пов'язана з функціонуванням антарктичної станції Академік Вернадський, потребує обов'язкового прийняття закону, який стане законодавчою базою антарктичної діяльності в Україні та під юрисдикцією України поза її межами.

Ухвалення Закону України "Про антарктичну діяльність" є необхідним кроком для забезпечення геополітичних потреб присутності України на льодовому континенті, розвитку та підтримки соціально-економічної, екологічної, науково-технічної, оборонної, національно-культурної та іншої діяльності.

Основними соціально-економічними та іншими наслідками прийняття даного Закону, наголошують автори, є забезпечення геополітичних і стратегічних інтересів України в Антарктиці, швидку інтеграцію у світовий науковий простір, використання природних копалин і біоресурсів Антарктичного регіону в інтересах народного господарства України.

Результати фундаментальних та прикладних досліджень, отримані за рахунок реалізації Державної програми досліджень України в Антарктиці, яка здійснюватиметься згідно з Законом, матимуть практичну цінність і будуть використані в космічній, оборонній, рибопромисловій галузях, мореплавстві, гідрометеорологічній службі, харчовій промисловості, геологічній розвідці, екології, системах зв'язку, біології та медицині, а також у політичній, освітній та інформаційній сферах.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також