План третьей активации BLACKSEAFOR полностью выполнен

03.09.2003, 11:04

Корабли совместной черноморской группы военно-морского сотрудничества BLACKSEAFOR полностью выполнили план третьей активации, которая завершилась на рейде порта Поти торжественным прохождением кораблей. (укр.)

Урочистим проходженням кораблів повз флагманського корабля з'єднання - болгарського фрегата "Смели" вчора на зовнішньому рейді грузинського порту Поті завершилася третя активація Спільної чорноморської групи військово-морського співробітництва BLACKSEAFOR (Сили Чорного моря), що розпочалася 3 серпня.

Оперативне з'єднання у складі кораблів від усіх причорноморських країн під керівництвом бригадного адмірала Георгі Георгієва (ВМС Болгарії) повністю виконало план активації. Екіпажі кораблів провели низку тренувань на переходах морем і здійснили "візити доброї волі" в порти країн-учасниць BLACKSEAFOR (19-22 серпня, як повідомлялося, кораблі відвідали український порт Севастополь). В цілому під час активації з'єднання пройшло 1800 морських миль. Корвет "Вінниця", що представляв під час активації Україну, 2 вересня мав повернутися в Севастополь.

Як передбачається, наступна активація BLACKSEAFOR відбуватиметься під керівництвом ВМС Грузії.

Відповідно до укладеної 2 квітня 2001 року у Стамбулі угоди про створення Спільної чорноморської групи військово-морського співробітництва (військові моряки це з'єднання ще називають "за викликом"), основними завданнями BLACKSEAFOR є проведення операцій з пошуку та рятування, гуманітарних, протимінних операцій, операцій щодо захисту навколишнього середовища, візити доброї волі та інші завдання за згоди держав-учасниць.

Перші дві активації відбулися влітку 2001 і 2002 років під керівництвом турецької і української сторін.

Загалом в третій активації взяли участь 750 чоловік особового складу.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також