Планируются учения многонационального инженерного батальона "Тиса"

04.09.2003, 11:44

Окончательно согласовывают этапы проведения будущего румынско-словацко-венгерско-украинских учений "Світла лавина-2003" многонационального инженерного батальона "Тиса" участники заключительной планирующей конференции, которая проходит в Венгрии. (укр.)

2 вересня в угорському місті Секешфехервар розпочала роботу заключна плануюча конференція спільного румунсько-словацько-угорсько-українського навчання "Світла лавина-2003" багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса".

Україну, як країну-учасницю майбутніх навчань, на конференції представляє начальник групи управління начальника інженерних військ Генерального штабу ЗС України полковник В'ячеслав Грижук.

В ході проведення конференції її учасники остаточно узгодили етапи проведення майбутнього навчання, питання їх всебічного забезпечення, а також провести рекогносцировку району практичних дій.

"Світлу лавину-2003" заплановано провести в Угорщині наприкінці жовтня в районі населених пунктів Ньієредьхаза - Тімар - Залькод, що у верхів'ї ріки Тиса. Навчання має на меті підвищити злагодженість та взаєморозуміння штабу багатонаціонального батальйону і опиратиметься на досвід реальної ситуації, що склалася під час повені на річці Тиса у 2001 році. До навчання планується залучити близько 250 військовослужбовців чотирьох країн. Україну на маневрах представлятимуть 6 офіцерів, які працюватимуть у штабі багатонаціонального батальйону "Тиса".

Робота конференції триватиме до 4 вересня.

Створення багатонаціонального підрозділу "Тиса" було ініційовано українською стороною у грудні 1998 року з метою оперативного реагування військових сусідніх держав на загрози повеней, а також кваліфіковану, високопрофесійну боротьбу із наслідками стихійних лих, що постійно загрожують країнам Карпатського регіону. Водночас, не виключається, що підрозділ також братиме участь у проведенні миротворчих операцій.

У січні 2000 року українською стороною було завершено формування та оснащення двох рот для багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса". Українська частина батальйону - це близько 180 найбільш підготовлених військовослужбовців та 60 одиниць модернізованої інженерної техніки.

У травні 2000 року в Ужгороді до країн-засновників батальйону приєдналась Словаччина. Під час переговорів керівники військових відомств України, Угорщини, Румунії та Словаччини домовились, що румунська сторона сформує для батальйону дві роти, словацька та угорська виділять по одній роті. Було заплановано створення спільного штабу, до якого входитимуть по десять представників з кожної сторони, а діятиме підрозділ на підставі домовленостей між урядами держав учасниць щодо того, якій країні надаватиметься допомога силами батальйону.

У травні 2002 року у м. Виноградів (Закарпатська область) проходило спільне штабне дослідницьке навчання "Тиса-2002" багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса". В ході навчань було визначено і досліджено основні засади формування та функціонування багатонаціонального підрозділу.

15 листопада 2002 року в Будапешті відбулася урочиста церемонія підписання начальниками Генеральних штабів Угорської армії, Румунської армії, Збройних Сил Словацької Республіки та Збройних Сил України Технічної угоди між міністерствами оборони цих країн щодо імплементації міжурядової Угоди про створення багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також