Действия украинского патруля в Ираке были правомерными

08.09.2003, 13:29

На участке ирано-иракской границы была предпринята попытка несанкционированного проезда поста, где несли службу украинские военные. При попытке задержать автобус украинским патрулем был смертельно ранен водитель автобуса. (укр.)

Виконання оперативних завдань із підтримання стабільності і порядку в провінції Васіт зведеним підрозділом 5-ї окремої механізованої бригади триває. До патрулювання та охорони визначених об'єктів залучено підрозділ військової поліції від управління бригади, а також особовий склад 51 та 52 окремих механізованих батальйонів, всього 997 військовослужбовців та 132 одиниці техніки.

Як раніше, найбільш небезпечним районом патрулювання українських миротворців залишається ділянка ірано-іракського кордону, звідки під видом мігрантів в Ірак намагаються проникнути представники терористичних організацій. Зокрема, 6 вересня о 14.35 за київським часом в районі, де ніс службу патруль від 3-ї механізованої роти 51 окремого механізованого батальйону на чолі з капітаном Михайлом Заремським водій автобусу після перетину ірано-іракського кордону не виконав вимоги патруля зупинитися для перевірки і здійснив спробу наїзду на українського військовослужбовця.

Згідно з інструкцією з метою зупинки автобуса рядовий Павло Бартущак застосував зброю, внаслідок чого було смертельно поранено водія автобусу, а один із пасажирів отримав поранення. Як стало відомо пізніше, від отриманого кульового поранення водій помер. Ніхто із українських військовослужбовців не постраждав.

По факту невиконання вимог українського патруля на ділянці ірано-іракського кордону та застосування зброї по порушниках командуванням 5-ї окремої механізованої бригади ЗС України спільно з іракською поліцією розпочато розслідування. В ході попереднього розслідування дії українського патруля визнано правомірними.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також