Уточнен перечень изделий медицинского назначения, освобождаемых от НДС

21.01.2004, 14:47

21 января Кабинет Министров Украины принял постановление "Об изменениях в перечне изделий медицинского назначения, операции по продаже которых освобождаются от уплаты налога на добавленную стоимость в 2004 году". (укр.)

Цією постановою передбачено наступні зміни:

- уточнено позицію щодо форм випуску фотоплівки (у рулонах) для медичних і стоматологічних потреб;

- знято обмеження щодо пільги на дитячі пелюшки та підгузники (памперси);

- поширено коло окулярів (насамперед для людей похилого віку), на які розповсюджується пільга. Одночасно введено обмеження щодо сонцезахисних окулярів.

17 грудня 2003 року Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова "Про перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість" згідно з якою відповідно до пункту 49 статті 80 Закону України "Про державний бюджет на 2004 рік" та підпункту 5.1.7 статті 5 Закону України "Про податок на додану вартість" було постановлено:

1. Установити, що переліком лікарських засобів, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість, є Державний реєстр лікарських засобів.

2. Затвердити перелік виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість. (перелік додається)

Постанову про внесення змін розроблено Міністерством охорони здоров'я України на виконання вимог указів Президента України від 07.02.2003 N91 "Про заходи щодо поліпшення забезпечення населення лікарськими засобами і виробами медичного призначення, а також підвищення ефективності державного управління у цій сфері" та від 17.12.2003 N1455 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення права громадян на охорону здоров'я і медичну допомогу".

Як зазначив міністр охорони здоров'я, Андрій Підаєв: "Необхідність внесення змін та прийняття постанови обумовлені тим фактом, що зміна деяких позицій дозволить позитивно вплинути на стан забезпечення населення і закладів охорони здоров'я виробами медичного призначення.

Звільнення від оподаткування дитячих пелюшок та підгузників, безумовно, покращить доступ до сучасних санітарно-гігієнічних засобів. Окрім того, можна говорити, що зменшення ціни на дитячі підгузники сприятиме підвищенню санітарно-гігієнічної культури населення".
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також