Визит миссии Глобального фонда борьбы со СПИДом в Украину

22.01.2004, 11:08

Украина подводит итоги годовой работы в рамках реализации проекта "Преодоление эпидемии ВИЧ/СПИД в Украине", который реализуется на средства Глобального фонда борьбы со СПИДом, туберкулезом и малярией. (укр.)

З 20 по 23 січня 2004 року в Україні проходить місія Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. До складу делегації увійшли представників секретаріату Фонду, котрі зайняті в діяльності по проектах, що реалізуються за рахунок грантів Глобального фонду у країнах Східної Європи.

Україна одна з перших серед країн Східної Європи отримала грант Глобального фонду на боротьбу з епідемією ВІЛ/СНІД на загальну суму 92 млн. доларів терміном на 5 років. Кошти гранту призначені на створення та укріплення потенціалу України в боротьбі з ВІЛ-інфекцією і СНІДом. 29 січня 2003 року була підписана грантова угода між Глобальним фондом та Міністерством охорони здоров'я України на реалізацію компоненту "Забезпечення лікування, догляду та підтримки хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, зменшення негативних наслідків епідемії ВІЛ/СНІДу" та компоненту "Моніторинг та оцінка". 18 березня 2003 року була підписана грантова угода між Українським фондом боротьби з ВІЛ-інфекцією і СНІДом та Глобальним фондом на реалізацію компоненту "Інформаційно-освітня діяльність, спрямована на зниження темпів поширення ВІЛ-інфекції". Третім реципієнтом коштів гранту є ПРООН, що працює над реалізацією компоненту "Зниження ризику ВІЛ-інфікування серед представників вразливих груп".

Основна мета місії Глобального фонду - заслухати доповіді головних реципієнтів коштів гранту, оцінити хід та проаналізувати виконання проекту, надати консультаційну допомогу щодо проблемних моментів реалізації гранту.

21 січня 2004 року в офісі локального агенту Глобального фонду - компанії PriceWaterhouseCoopers, відбулася зустріч керуючого портфелем Фонду, Валерія Чернявського, директора по Латинської Америці, Карибському регіону та Східній Європі, Арлетті Пінель, фінансового радника Дуван де Мель та представника компанії "Ернст енд Янг" Марії Чернової з представниками робочих груп Проекту, що реалізується за кошти гранту Глобального фонду.

В ході зустрічі керівники груп впровадження проекту провели презентації, в яких було відображено, що було зроблено майже за рік реалізації проекту та наголосили на принципових труднощах, які виникають у виконавців в процесі роботи. На обговорення також були запрошені представники компаній, міністерств, відомств та недержавних установ, які залучалися до реалізацій конкретних завдань по проекту.

В своїй промові директор проекту, Арлетті Пінель зазначила: "Сьогодні світова спільнота з великою зацікавленістю спостерігає за ходом реалізації проекту "Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні". Глобальний фонд очікує, що в ході досягнення намічених цілей, реципієнти будуть застосовувати абсолютно нові підходи, які зможуть докорінно змінити ситуацію з ростом епідемії в Україні та інших країнах, що отримали гранти Глобального фонду"

Портфоліо менеджер, Валерій Чернявський зазначив: "Україна одна з перших в регіоні отримала грант на боротьбу з епідемією ВІЛ/СНІД. Бути першопрохідником - це відповідальна та складна місія, яка потребує професіоналізму, політичної коректності та розумінню пріоритетів та завдань. Більш того, Україна отримала кошти гранту Глобального фонду в перехідний період. Змінюються відносини між державою та недержавними організаціями. Настав час зміни пріоритетів, як для громади, так і для держави в цілому. Ми розуміємо: те, що відбувається зараз, є, в першу чергу, накопиченням досвіду, як для Уряду України, так і для Глобального фонду".

В робочому плані місії Глобального фонду запланована низка зустрічей з представниками Уряду України, недержавних організацій, громадськості та робочі зустрічі з кожним з трьох основних суб-реціпієнтів.
По материалам пресс-релиза Украинского фонда борьбы з ВИЧ-инфекцией и СПИДом.

Читайте також