У "Киевэнерго" не хватает средств для оплаты текущих поставок газа

21.10.2004, 11:21

У АЭК "Киевэнерго" не хватает средств для осуществления оплаты текущих поставок природного газа для проведения отопительного сезона в г. Киеве. (укр.)

Згідно калькуляції ДК "Газ України", протягом жовтня "Київенерго" буде спожито природного газу на суму 55,5 млн. грн. Втім, столичні теплоенергетики не витримують графіку платежів. Станом на 19 жовтня "Київенерго" сплатило компанії: 6 млн. грн. "живими" грошима; 11,3 млн. грн. перерахувало у вигляді пільг та субсидій; на 11,5 млн. грн. між АЕК "Київенерго" та ДК "Газ України" підписано протокол про визнання боргу та його оплату шляхом перерахування пільг та субсидій.

Таким чином, навіть якщо визнати суму протоколу фактично сплаченою, "Київенерго" ще має оплатити ДК "Газ України" за 9 банківських днів, що залишилися до кінця місяця, 17,9 млн. грн., або близько 2 млн. грн. щодня. В той же час динаміка платежів столичної генерації за останні 10 банківських днів свідчить про відсутність у "Київенерго" достатніх коштів для проведення навіть перших тижнів опалювального сезону.

Найбільшу занепокоєність компанії викликає спроможність АЕК "Київенерго" проводити опалювальний сезон у листопаді. За підрахунками ДК "Газ України", протягом наступного місяця столичною генерацією буде спожито природного газу на суму 80 млн. грн. Через використання для сплати поточної заборгованості протягом жовтня надмірної кількості пільг та субсидій, у листопаді "Київенерго" буде зобов'язано сплатити з газ близько 60 млн. грн. "живими" грошима. Нинішня ситуація із розрахунками за газ свідчить про те, що таких коштів у "Київенерго" сьогодні немає.

ДК "Газ України" відмовляється надалі дотувати підприємства комунальної теплоенергетики та столичну генерацію власним коштом, ризикуючи при цьому власним фінансовим становищем та виконанням міжнародних угод України з Туркменістаном на закупівлю природного газу. Компанія підготувалася до проведення зимового періоду та готова забезпечити платоспроможний попит усіх споживачів України. Відповідальність за зрив опалювального сезону у м. Києві та інших регіонах України нестиме місцева влада та керівництво теплопостачальних підприємств.

Згідно з дорученням Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2004 року, на керівників обласних, міських, районних державних адміністрацій та підприємств комунальної теплоенергетики разом з НАК "Нафтогаз України" та ДК "Газ України" покладено відповідальність із забезпечення стовідсоткового рівня розрахунків за спожитий з початку року природний газ.

"Газ України" висловив прохання до Уряду України звернути увагу на невиконання доручень щодо повноцінної підготовки та проведення опалювального сезону 2004-05 рр., та попередив керівництво міста та АЕК "Київенерго" про відповідальність за несплачені обсяги природного газу та зростання соціальної напруги у столиці напередодні зимового періоду.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также