Подписан протокол о сотрудничестве между ВМС Украины и ВМС США

11.11.2004, 11:48

Протокол о намерениях в области военного сотрудничества между командованием Военно-Морских Сил Вооруженных Сил Украины и командованием ВМС США в Европе на 2005-2006 годы был подписан во время штабных переговоров, которые прошли в Севастополе. (укр.)

У Севастополі завершилися штабні переговори між делегаціями командування Військово-Морських Сил ЗС України і Військово-Морських Сил США в Європі.

Українську делегацію на переговорах очолював перший заступник начальника штабу Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірал Ілля Чалий, американську - заступник командувача Військово-Морських Сил США в Європі контр-адмірал Роберт Кларк.

Під час засідань робочих груп були розглянуті перспективні напрями співробітництва між військовими флотами двох держав. Зокрема, обговорювалися питання оборонного планування, склад, завдання та підготовка підрозділів ВМС ЗС України, які виділені для участі у третьому етапі Процесу планування та оцінки сил. Крім того йшлося про стан та перспективи розвитку старшинсько-сержантського корпусу українських ВМС, що набуло останнім часом великої актуальності.

У ході переговорів було досягнуто домовленості щодо обміну делегаціями двох країн для вивчення досвіду підготовки офіцерів корабельного складу, морської авіації, тилового забезпечення. Було визначено, що американська сторона продовжить надання допомоги у підготовці екіпажу українського підводного човна "Запоріжжя" у навчальному центрі на території США.

Також обговорювалися питання щодо проведення у наступному році спільного навчання підрозділів морської піхоти ВМС ЗС України і США "Щит миру", а також навчання "Сі Бриз", яке відбудеться у 2006 році у Середземному морі.

Американська сторона поділилася досвідом участі в операції НАТО з протидії тероризму "Active endeavor", яка проводиться у Середземному морі. Заплановано, що кораблі Військово-Морських Сил ЗС України приєднаються до цієї операції Альянсу у квітні 2005 року.

За підсумками переговорів було підписано протокол про наміри у галузі військового співробітництва між командуванням Військово-Морських Сил ЗС України та командуванням Військово-Морських Сил США в Європі на 2005-2006 роки.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також