Украинские призывники отличаются плохим здоровьем

02.03.2004, 12:11

Несмотря на общее ухудшение качества призывных ресурсов, состоящих на учете в военных комиссариатах Украины, в 2003 году задание по отправке молодого пополнения военкоматы выполнили в полном объеме. (укр.)

Про це йшлося на нараді військового відомства, присвяченій підсумкам організації та проведення у 2003 році призову громадян на строкову службу, завданням щодо покращення цієї роботи у 2004 році.

У нараді, що проходила під головуванням начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-полковника Олександра Затинайка, крім офіцерів Головного організаційно-мобілізаційного управління ГШ ЗС України брали участь представники обласних військових комісаріатів, обласних державних адміністрацій та інших військових формувань України.

У своїй доповіді начальник Головного організаційно-мобілізаційного управління - заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Матюх зазначив, що загалом у 2003 році було призвано на строкову військову службу і направлено на комплектування військ понад 82 тисячі чоловік, зокрема, для Збройних Сил України - 60 тисяч.

Результати відбору призовників для строкової служби, зазначали учасники наради, свідчать про низький загальнодержавний стан здоров'я допризовної і призовної молоді. Так, із загальної кількості призовників, які восени 2003 року визнані придатними до військової служби, 64% мають найнижчу 4 ступінь обмеження і не можуть бути відправлені до військових частин, які передбачають підвищені вимоги до стану здоров'я. А всього, за підсумками осіннього призову, з цієї причини було звільнено від призову понад 57 тисяч призовників.

Не краще ситуація і з освітнім рівнем призовників. Практично кожний третій призовник (32%), який підлягає виклику на призовну комісію весною цього року, має лише базову загальну середню освіту (тобто, 9 класів). 9,5% - виховувалися у неповних сім'ях, що також впливає на загальні показники особистих якостей призовників. "При цьому, - наголосив генерал-лейтенант Микола Матюх, - суттєво підвищилися вимоги до морально-ділових якостей і стану здоров'я молодого поповнення, яке надходить у війська."

Зважаючи на це, а також враховуючи завдання, що стоять сьогодні перед Збройними Силами України, було визначено основні вимоги щодо якісного забезпечення весняного 2004 року призову громадян на строкову військову службу. Зокрема, передбачається забезпечити пріоритет у комплектуванні з'єднань і військових частин, які входять до складу Об'єднаних сил швидкого реагування, бойових і спеціальних військ постійної готовності, в тому числі і військовослужбовцями за контрактом. При цьому першочергову увагу планується приділити комплектуванню посад молодших командирів та посад, які визначають боєздатність військ (сил).
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також