Проходят сборы командиров передвижных групп разминирования ВС Украины

23.03.2004, 11:22

Специалистами Центра разминирования Вооруженных Сил Украины подготовлено более 400 саперов для инженерных частей и подразделений всех видов вооруженных сил. (укр.)

15 березня - 10 квітня у Військовому інженерному інституті Подільської державної агротехнічної академії (місто Кам'янець-Подільський) на базі Центру розмінування Збройних Сил України триватимуть збори з командирами пересувних груп розмінування.

До зборів залучено офіцерів - представників інженерних частин всіх видів Збройних Сил України. Під час занять саперам буде прочитано курс лекцій із протимінної тематики, зокрема, з питань міжнародних стандартів розмінування, тактико-технічних характеристик основних видів вибухонебезпечних предметів, а також методики пошуку та знищення боєприпасів.

Головну увагу під час зборів буде приділено удосконаленню практичних навичок офіцерів. Передбачається, що керівники пересувних груп розмінування на спеціально обладнаному полігоні Центру розмінування ЗС виконають комплекс вправ із виявлення та утилізації вибухонебезпечних предметів. Наприкінці зборів кожен учасник складе іспити та отримає спеціальне посвідчення, що дозволяє самостійно виконувати оперативні завдання із розмінування на території України.

Центр розмінування Збройних Сил України військово-інженерного інституту Кам'янець-Подільської аграрної академії було створено згідно з Указом Президента України у 2001 році.

За цей час тут пройшли навчання понад 300 саперів частин і підрозділів інженерних військ Збройних Сил України, а також національних миротворчих підрозділів у Лівані, Косово та Іраку.

Підготовка фахівців у Центрі здійснюється за трьома рівнями:

І рівень - підготовка саперів;

ІІ рівень - підготовка командирів саперних груп;

ІІІ рівень - підготовка фахівців інспекційних груп.

Всього, за час існування, у Центрі розмінування було підготовлено понад 400 саперів для інженерних частин і підрозділів всіх видів Збройних Сил України, а також миротворчих підрозділів у Лівані, Іраку та Косово. Ще понад 2500 військовослужбовців пройшли навчання за курсом з мінної безпеки.

Зоною відповідальності 77 позаштатних пересувних груп розмінування Інженерних військ Збройних Сил України є близько 60% території України. Лише у 2003 році військовими саперами було виявлено та знешкоджено понад 37000 вибухонебезпечних предметів (ВНП), зокрема, 62 інженерні міни, близько 14 тисяч артилерійських снарядів, понад 6400 мінометних мін і 1000 гранат, а також близько 16000 інших ВНП. А всього, з 1992 року саперами було виявлено та знешкоджено понад 422000 ВНП. Більшість з них - часів Великої Вітчизняної війни.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також