Визит украинских верификаторов в Румынию

24.03.2004, 10:39

Украинские верификаторы проведут инспектирование территории Румынии в соответствии с Договором об открытом небе. (укр.)

22 березня до Румунії прибула група українських верифікаторів, яка здійснюватиме інспектування території цієї країни в рамках Договору з Відкритого неба.

Українські інспектори, яких очолює начальник групи управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковник Петро Хіхлуха, здійснять спостережний політ над територією сусідньої країни на літаку ескадрильї "Блакитна стежа" Ан-30Б.

Це вже третя в цьому році інспекція об'єктів контролю на території держав-учасниць Договору з Відкритого неба, яку проводять українські інспектори.

Взагалі, в рамках Договору з Відкритого неба українські інспектори у нинішньому році мають здійснити 10 спостережних польотів. У свою чергу, над Україною буде проведено 9 спостережних польотів.

Інспекція триватиме до 26 березня.

"Договір про "Відкрите небо" - передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще дві країни. Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року).

1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив у дію.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також