Система военкоматов в Украине будет изменена

06.03.2004, 12:49

В соответствии с требованиями Государственной программы перехода Вооруженных Сил Украины к комплектованию военнослужащими по контракту предусматривается осуществить организационную и структурную перестройку системы военкоматов. (укр.)

У відповідності до вимог Державної програми переходу Збройних Сил України до комплектування військовослужбовцями, які проходять військову службу за контрактом, передбачається здійснити організаційну і структурну перебудову системи місцевих органів військового управління.

Сьогодні, виходячи із завдань, що стоять перед Збройними Силами України, у зв'язку із їх скороченням, зазначене питання набуває принципово нового змісту і вимагає змінити погляди на сам принцип функціонування військкоматів, а також їх реформування, як організаційно, так і структурно.

Необхідність зазначеного реформування обумовлено тим, що протягом останніх 10-12 років мобілізаційне та призовне навантаження на військові комісаріати зменшилося у двічі. Зокрема, кількість призначених військовозобов'язаних зменшилась з 1 млн. 700 тис. осіб до 750 тис. осіб, а кількість громадян, що відправляється у війська зі 150 тис. осіб до 85 тис. осіб. на рік

Зараз у системі військових комісаріатів України працює близько 14 тисяч чоловік особового складу, з яких понад 4 тисячі військовослужбовці, а решта - працівники. Зазначена кількість складає приблизно 11% від чисельності особового складу Сухопутних військ і 4,5% від загальної чисельності Збройних Сил України.

У відповідності до організаційних заходів із реформування, на кінець 2005 року передбачається мати чисельність Збройних Сил України 200 тисяч, зокрема, у складі Сухопутних військ близько 94 тисяч осіб. Відповідно до цих показників пропорційно зменшиться кількість військовослужбовців і працівників, що працюватимуть в системі місцевих органів військового управління, і в усій системі військових комісаріатів України працюватиме біля 4 тисяч чоловік.

Під докорінним реформуванням системи військових комісаріатів слід мати на увазі, що основним його завданням є не тільки оптимізація громіздкої для нашої держави структури, а й перегляд основних завдань, що ними виконуються.

Оптимізацію системи місцевих органів військового управління заплановано провести за наступними напрямками:

- скорочення структур, які втратили актуальність, і обсяг роботи яких у регіонах не є визначальним для області;

- визначення реально необхідної кількість особового складу, який спроможний якісно виконувати поставлені перед кожним конкретним військкоматом завдання;

- перерозподіл повноважень між військовими комісаріатами різних рівнів з метою делегування повноважень від одних до інших;

- внесення змін до чинної нормативно-правової бази, зокрема, до тих документів, які впливають на обсяги облікової роботи;

- перегляд переліку посад, на яких сьогодні утримуються військовослужбовці офіцери та прапорщики, з метою заміни більшості з них на цивільних працівників та військовослужбовців за контрактом.

Для підготовки плану заходів реалізації зазначеного завдання в Головному організаційно-мобілізаційному управлінні Генерального штабу ЗС України передбачається створити робочу групу. Планується, що до неї буде залучено фахівців від Головного командування Сухопутних військ ЗС України, Головного фінансово-економічного управління МО України та одного з військових комісаріатів. Основним завданням робочої групи є підготовка проектів документів, відповідно до яких буде встановлено порядок і терміни реформування всієї системи військових комісаріатів України.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також