Разработан законопроект о Государственной программе приватизации

23.04.2004, 10:33

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту принять за основу проект закона о Государственной программе приватизации. (укр.)

Враховуючи досвід приватизаційного процесу попередніх років, Державна програма приватизації на 2004-2006 роки спрямована на подальше вдосконалення процесів реформування відносин власності та поглиблення приватизації, зокрема підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави або займають монопольне становище на загальнодержавному ринку відповідних товарів та послуг.

Проектом визначаються основні цілі, пріоритети та умови приватизації державного майна на 2004-2006 роки, встановлюються відповідні заходи щодо виконання Програми.

Передбачається розподіл обов'язків та завдань з підготовки об'єктів приватизації державним органам виконавчої влади, уповноваженим управляти державним майном.

Удосконалюються процедури та порядок продажу об'єктів для досягнення глибини приватизації. Визначають способи продажу шляхом аукціонів, конкурсів, відкритих торгів, на аукціоні із зниженням ціни лота, а також продаж без оголошення ціни, при якому ціна встановлюється покупцем самостійно.

Окремим розділом проекту запроваджуються регіональні та галузеві особливості приватизації, які стосуються підприємств агропромислового комплексу, об'єктів, розташованих у зоні гарантованого добровільного відселення з території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, особливо небезпечних підприємств, підприємств, діяльність яких пов'язаних з використанням надр, містоутворюючих, науково-дослідних та проектно-конструкторських підприємств.

З метою уникнення невизначеності долі державного майна проектом запроваджується створення та постійне ведення реєстру об'єктів права державної власності.

Передбачаються норми щодо забезпечення публічності та прозорості процесу приватизації, підвищення поінформованості потенційних покупців про об'єкти, що пропонуються до продажу.

Встановлюються щорічні завдання щодо обсягів надходження коштів від приватизації до Державного бюджету України та надається прогноз надходжень протягом 2004-2006 років.

Одним з основних положень проекту є спрямування не менше 25% коштів, одержаних від продажу державного майна, на інноваційне інвестування підприємств.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також