РАЗРАБОТАНЫ ИЗМЕНЕНИЯ К КРИМИНАЛЬНОМУ И КРИМИНАЛЬНО-ПРОЦЕССУАЛЬНОМУ КОДЕКСАМ УКРАИНЫ

28.04.2004, 10:43

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять в первом чтении за основу проект закона о внесении изменений в Криминальный и Криминально-процессуальный кодексы Украины (относительно выявления и пресечения сговоров между конкурентами), поданный Кабинетом Министров Украины. (укр.)

Проект закону розроблено з метою удосконалення правового регулювання у сфері захисту економічної конкуренції щодо виявлення та припинення змов між конкурентами, що є найбільш небезпечними для ефективного функціонування товарних ринків та стабільності економічного розвитку України.

Документ передбачає внесення змін до Кримінального кодексу України - щодо встановлення кримінальної відповідальності за змови конкурентів про ціни, обсяги виробництва, бойкот конкурента чи розподіл ринку між ними, а також до Кримінально-процесуального кодексу України - щодо віднесення злочинів, передбачених статтею 228 Кримінального кодексу, до альтернативної підслідності.

В основі правового регулювання у цій сфері лежить стаття 42 Конституції України, якою закріплено обов'язок держави забезпечити захист економічної конкуренції, недопущення неправомірного її обмеження, Закони України "Про Антимонопольний комітет України" та "Про захист економічної конкуренції", які передбачають розслідування та розкриття антиконкурентних узгоджених дій органами Антимонопольного комітету України. Фактично.

Комітет зазначив, що прийняття цього законопроекту викликане тим, що процесуальні засоби, надані Антимонопольному комітету, не дозволяють розслідувати таємні змови між конкурентами, що потребує подальшого удосконалення регулювання відносин у сфері захисту економічної конкуренції.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також