"Газ Украины" заключает договора на поставку газа с предприятиями теплокоммунэнерго

26.04.2004, 11:11

ДК "Газ Украины" ожидает увеличения количества договоров на поставку газа для производства горячей воды в летний период 2004 года. (укр.)

Дочірня компанія "Газ України" до 1 травня 2004 року завершить процес укладання договорів на постачання природного газу підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) протягом травня-вересня для забезпечення населення та бюджетних установ гарячою водою.

Забезпечення населення, бюджетних установ та організацій гарячою водою носить соціальний характер. Досвід роботи у літні періоди 2002 та 2003 років засвідчив не лише здатність ТКЕ оплачувати 100% спожитого газу, а й зростання попиту на таку послугу.

Протягом літнього сезону 2003 р. угоди про постачання газу для забезпечення населення гарячою водою з ДК "Газ України" уклали майже 300 підприємств комунальної теплоенергетики у порівнянні з 200 ТКЕ у 2002 році. Минулого року гарячим водопостачанням були найкраще забезпечені Дніпропетровська, Київська та Львівська області. Найменша кількість договорів була укладена з теплокомуненерго Волинської, Закарпатської, Сумської та Чернівецької областей. Загалом протягом травня-вересня 2003 року було спожито 736,7 млн. м3 газу на суму 116 млн. грн., що на 334,1 млн. м природного газу (35 млн. грн.) більше показника 2002 року. Рівень оплати підприємств ТКЕ за поставлений для вироблення гарячої води природний газ у літньому сезоні 2002 та 2003 років складав 100%.

ДК "Газ України" очікує, що у літній період 2004 року кількість підприємств ТКЕ, які забезпечуватимуть населення гарячою водою, зросте. Проте Компанія відмовилася укладати договори з підприємствами теплокомуненерго, рівень оплати яких за поточне споживання газу становить нижче 50%. Також ДК "Газ України" не постачатиме природний газ тепловим генераціям, які до 1 травня не нададуть графіку виплати заборгованості 2003-2004 рр. за поставлений природний газ.

ДК "Газ України" також стурбована відмовою і, в окремих випадках, відкритим небажанням окремих підприємств комунальної теплоенергетики постачати гарячу воду населенню у літній період. Компанія проводитиме роз'яснювальну роботу з тим, щоб стимулювати ТКЕ до вдосконалення системи надання послуг населенню.

"ДК "Газ України" має всі можливості постачати підприємствам ТКЕ природний газ у обсягах, достатніх для повного забезпечення населення України гарячою водою, - заявив заступник голови Ради директорів ДК "Газ України" Іван Варга. - Компанія засуджує політику підприємств теплокомуненерго, які відкидають соціальну складову у своєму бізнесі".

Протягом 2003 року ДК "Газ України" надавала природний газ згідно укладених договорів більш ніж 900 підприємствам теплокомуненерго. За підсумками опалювального сезону 2003-2004 рр. середній рівень розрахунків ТКЕ за спожите паливо виріс на 15% і склав 70%. Практично всі області покращили динаміку розрахунків. Котрий рік поспіль найнижчий рівень оплати спожитого газу демонструють теплокомуненерго Донецької, Дніпропетровської, Закарпатської і Рівненської областей.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також